IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е готова да „даде урок“ на Халифа Хафтар, ако сраженията продължат

Длъжни сме да защитим своето семейство в Либия, закани се турският предисент Реджеп Ердоган

13:54 | 14.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/STR</em></p>

Снимка: EPA/STR

Турция няма да се поколебае да „даде урок“ на командир Халифа Хафтар, ако неговите сили продължат с офанзивата си срещу международно признатото правителство в Триполи. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган във вторник, след като ден по-рано стана ясно, че враждуващите сили в Либия няма да постигнат по-задълбочено примирие.

В понеделник в Москва се състоя мирна среща между премиера Файзел ал Сарадж и Хафтар, на която трябваше да бъде подписано ново мирно споразумение. Командирът обаче не се съгласи с предложените условия и напусна руската столица без да сложи подпис под текста.

Според Ердоган Хафтар е „избягал“ от Москва.

„Ако атаките на пучиста Хафтар срещу народа и законното правителство на Либия продължат, никога не бихме се спрели от това да му дадем урока, който заслужава“, каза държавният глава в реч пред парламента.

„Длъжни сме да защитим своето семейство в Либия“, допълни Ердоган, допълвайки, че Турция има дълбока историческа и социална връзка със северноафриканската държава и ако не е била намесата на Анкара, то Хафтар вече ще е завладял цялата страна.

Ердоган също така заяви, че Турция ще се присъедини към Германия, Великобритания и Русия на среща на върха, организирана от канцлера Ангела Меркел тази неделя в Берлин.

Прекратяване на битката за Триполи щеше да пощади Либия от ново разрастване на конфликта, който продължава от години и струва живота на хиляди души, позволявайки на ислямските екстремисти да засилят позиции в страната. Това също така трябваше да донесе и ново облекчение на петролните пазари. Производството на „черно злато“ в Либия – дом на едно от най-големите находища в Африка, варира на фона на продължаващите сражения.

Петнадесет минути преди 14 ч. Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,7% до 64,65 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол поскъпва с 0,53% до 58,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zap
преди 4 години
тоя го изби на македонизъм - неговите братя са от Либия до Китай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
Длъжни сме да защитим своето семейство в Либия, допълни Ердоган, допълвайки, че Турция има дълбока историческа и социална връзка със северноафриканската държава ......нема лабаво ... да купува още ПВО дивизиони , ще му трябват в най-скоро време , както е тръгнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още