IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия или природният газ са по-добрата алтернатива на въглищата?

Според Томас Вайц Европа може да постигне климатичен неутралитет и без изграждането на допълнителни ядрени мощности

23:55 | 13.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новото правителство във Виена ще се стреми към загърбване на ядрената енергия не само в Австрия, но и в цяла Европа, посочва пред Euractiv австриецът Томас Вайц, член на групата на Зелените в Европейския парламент (ЕП).

Според него Европейският съюз (ЕС) трябва да признае, че Полша има сериозна нужда от финансова подкрепа, за да осъществи целите за ефективен преход от въглища към чиста енергия.

Относно ядрените проекти в Европа Вайц смята, че страни като Словакия не се интересуват от това какви притеснения има Австрия. По неговите думи австрийците гледат с тревога към онези ядрени централи, които се намират близо до техните граници. Една евентуална авария ще засегне техните домове, смята евродепутатът. 

„След като решихме да не работи с ядрената енергия, тъй като съществува голям риск, ще направи всичко, което е в нашия дипломатически обхват, за да насърчим загърбването на ядрената енергия“, споделя Вайц, добавяйки: „Имаме особено сериозни опасения относно старите централи, създадени с руска технология. Но в ЕС съществуват няколко страни, които са се фокусирали върху ядрената енергия, например Франция“.

Според него между Австрия и Словакия има голямо взаимно уважение и доверие, като възникналият спор относно ядрената енергия ще бъде дискутиран между два добри съседа.

Вайц е съгласен, че е възможно да се постигне климатичен неутралитет в Европа без допълнителни ядрени мощности.

Вайц все пак признава, че за момента ядрената енергия е необходим елемент от общата борба за ограничаване на въглеродните емисии.

„Аз съм реалист в това отношение. Дори съм ОК относно факта, че Зелените във Финландия одобряват местната атомна електроцентрала да продължи своята работа до края на експлоатационния ѝ живот, защото това би било полезно за прехода през следващите няколко години“, коментира той.

Според него въглищата и ядрената енергия не могат да бъдат премахнати едновременно на този етап.

„Но в дългосрочен план ядрената енергия не може да бъде решение. Добивът на уран представлява екологичен риск. Огромните количества бетон за изграждането на такъв тип електроцентрала също представляват опасност“, подчертава Вайц.

По неговите думи основният аргумент относно прекратяването на дейността на ядрените мощности е рискът от злополука.

„Дори ако ядрената електроцентрала избухне в един от хиляда случая, това би било огромно бедствие“, посочва Вайц. „Ако някой смята, че ядрената енергия е евтина, то трябва първо да изчисли количеството пари, необходими за съхранението на отпадъците за следващите 100 хил. години“, добавя още евродепутатът.

Според него тази технология е „изключително скъпа и опасна“.

„Ако нямаше субсидии ядрената енергия нямаше да има шанс да се конкурира с възобновяемата такава. Трябва да прекратим тази лудост да инвестираме парите на данъкоплатците в такава застрашаваща технология“, категоричен е Вайц.

По отношение на Полша и нейната зависимост от въглищата, Вайц посочва, че ще са необходими много години за изграждане на ядрени мощности, които да заменят въглищните в страната.

„Това е твърде дълго време“, смята австриецът.

Той смята, че ако вместо в ядрената енергия, тези пари се инвестират в изграждане на възобновяеми мощности, Полша ще получи повече енергия с по-малък риск за околната среда.

Вайц смята, че природният газ може да изиграе много по-положителна роля и да бъде много по-ефективен от ядрената енергия в започналия преход.

„Неговите въглеродни емисии са много по-ниски от тези на въглищата“, подчертава той.

Австриецът признава, че предпочита природния газ пред ядрената енергия. В същото време той посочва и основната слабост на възобновяемите енергийни източници – тяхната непостоянност.

„Техническо предизвикателство е да съхраним енергията, но и да балансираме нетната честота“, смята Вайц.

Именно поради тази причина ще е необходим природният газ, който от друга страна може да бъде частично заменен от зелени газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
RadkoG
преди 4 години
Грешен въпрос.. Термоядрената трчбва да е одговора... https://firstlightfusion.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Не бе, ще чакаме хората да почнат да припадат от задушаване като в Австралия, за да се сетят тия като с твоя мозък, че има проблем.И слънцето не е ядрена, а термоядрена централа и то не на земята - това и петокласници го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
zap
преди 4 години
Ама никой не чете КЪДЕ е заровено кучето :"...Ако някой смята, че ядрената енергия е евтина, то трябва първо да изчисли количеството пари, необходими за съхранението на отпадъците за следващите 100 хил. години..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
"...ае стига откача ве момче, ти неккъв психодиспансер ли си ко си ?!"Киселото зеле на моменти цепи мрака !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
omg ... :))) ...доживяхме във форума мишето да нарежда технологични приоритети в енергетиката . ядрен синтез , lol ... дето пише мави ... :))) ...доколкото ми е известно мише никой не е спирал да работи по темата ядрен синтез . напротив , влагат постоянно нови и нови суми . и са се обединили доста от големите държави играчи , щото не е лъжица за всяка устица . но , докато го измислят и комерсиализират , трябва да се прави ток от нещо друго . последно за холандците , щото даваш тех за пример . ами имат инсталирани 4,5GW вятър , дали аз съм от психодиспансер или тяхното правителство :))) ... остави това , ами и ПЪРВИЯТ в света офшорен проект без субсидия от правителството е техен . сигурно е от тревата дето я има в свободна продажба , ама ще добавят още 3,5GW до 2023 . без субсидии ...а пък датчаните са решили до разработят концепцията "енергиен остров" . всеки такъв остров ще има капацитет за поне 10GW вятър , ще се обслужва от 40-50 човека , ще има необходимите за целта турбини , собствени подстанции , електролизери за водород , резервоари за съхарнение на водорода , генератори на водород за когато вятъра не стига и пр. технологии . ще струва около $45млрд. . предполагат , че с тази концепция , която м/у другото са започнали да проектират вече и са определили първият остров за целта ... :))) ... ще постигнат до 2050 пълен въглероден неутралитет на държавата ... смятат , че ще може да се разполага както на остров , така и в открито море на собствени кули , подобни на нефтените платформи . та аз съм последният човек дето може да мисли и да дава акъл за вятъра и вентилаторите ... :)))а оня гологлавият с онлайн книжарницата , друг твой любимец ... :))) ... е поръчал 100.000 бусчета за доставка ... гугълни си "amazon orders 100,000 electric delivery trucks" и чети ... те тъй с бензина и нафтата ... аз , и ти предполагам , поне още 5-6 годинки ще си караме пикапите и комбитата на дизел . но след 5 годинки смятам да карам хибрид , дали ще взема пикап хибрид не знам , но комбитата ще са ми хибриди със сигурност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
miccaelis
преди 4 години
също и тия зелените талибани не споменават и грам, че самото слънце е ядрена централа с "екологичната енегрия" ама работи. Да праят нещо като тва първото, разбирам ама с некви ветрове и фотонни глюпости мммм тц ...https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B7Видове синтезВ зависимост от температурите и концентрациите на изходните елементи могат да протичат различни реакции на синтез, но основните са:1. Протон-протонна реакция. При малките звезди като слънцето от 4 водородни атома се образува един атом хелий-4.2. Въглерод-азот-кислороден цикъл. При големите звезди атом въглерод поглъща 4 протона в различни реакции, като накрая се връща в начално състояние след отделяне на хелий-4.3. Тройна хелиева реакция. При нея три атома на хелий-4 се сливат в едно ядро на въглерод-12. Тази реакция протича при много високи температури и е характерна за късните етапи от съществуването на звездите, когато централната им част съдържа предимно хелий.4. Синтез на по-тежки ядра. Когато и хелият свърши, умиращата звезда започва да се свива от гравитационните сили и температурата в ядрото и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
miccaelis
преди 4 години
баcи не им ли писна вече с години да го пеят тоя филм .... и забрани на дизели с въглища и кви ли не глупости още от оня Ал Гор зеления им мюфтия .... и виждат, че не стаа и не стаа щот физиката дет я познаваме не го позволява тва нешо. следователно или измислят нова физика или нешо друго различно от слънца и ветрове ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Телевизор вместо глава > това е от страничните ефекти :)Ветър и мъгла е основният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
miccaelis
преди 4 години
ае стига откача ве момче, ти неккъв психодиспансер ли си ко си ?! Стига с тия вентилатори не разбра ли, че там нишо не стаа с тях ?!? Ако стааше тия в Холандия ош в 15 век с вятърните мелници щяха да утрепат коччината или мислиш за гъдел са избегали у въглищата и после в бензина ?! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
"Той смята, че ако вместо в ядрената енергия, тези пари се инвестират в изграждане на възобновяеми мощности, Полша ще получи повече енергия с по-малък риск за околната среда." ...ами поляците точно това са започнали да правят , организираха първите търгове за вятърни паркове в балтийско море ... изчисляват потенциалът на 9-12GW ... първият търг е минал много успешно , май са докарали цена от 51 евро на мегават ... имат план за 25-30% вятърна енергия от микса до 2040 година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още