IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 20 акции за следващото десетилетие

Лидерите се възползват от мегатенденциите - дигитализацията, растящото значение на Азия, бързата урбанизация и бумът на възобновяемите енергийни източници

08:12 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

Банките, по-специално германските банки, са недолюбвани от инвеститорите. Ниските лихви убиват маржа между лихвата на депозитите и кредитите. Приходите от инвестиционното банкиране са доста волатилни, а освен това трябва да бъдат откупувани с високи бонуси за алчните звезди на бранша. А в бизнеса с частните и корпоративните клиенти банките се сблъскват с атаките на новите конкуренти - финтех компаниите. През последното десетилетие банките бяха сред губещите в германския основен индекс Dax, а Commerzbank дори отпадна от него. Дали това означава, че трябва да заложим на конкурентите? И това решение е рисковано за инвеститорите. Много от тях не са печеливши, бизнес моделите не са изпробвани от някоя криза, а някои от тях не са овладели вътрешните процеси, като например безпроблемно представяне на финансови данни, както осъзна наскоро новакът в Dax Wirecard.

Кой ще печели винаги?

Kойто инвестира във финансовата област, трябва да си зададе един въпрос: кой печели винаги, казва Рудолф Верша, бивш изпълнителен директор на Deutsche Boerse и днешен финансов инвеститор. И сам дава отговора: търговски платформи, борси, рейтингови агенции, издатели на кредитни карти. Компании, които не трябва сами да поемат риск, но които изглеждат незаменими за финансовия бранш със своите платформи и които от десетилетия блестят с покачващи се приходи и курсове на акциите. Visa го прави от 1958 г., рейтинговата агенция S&P - от 1917 г. A чикагската борса CMI е вече на 120 години.

Бъдещето никога не е ясно. Дори за малка доза познание днес трябва да се плати висока цена. Ето защо несигурността е приятел на инвеститорите с дълъг хоризонт, казва един човек, кой изгражда своята парична империя преди 65 години - Уорън Бъфет, най-известният инвеститор на всички времена.

Борсовият свят остава несигурен и в новото десетилетие: валутни войни и търговски спорове, климатичните промени и политическите реакции на тях, изборите в САЩ и Brexit, масовото печатане на пари от централните банки и вероятният лихвен поврат - това са само видимите рискове. Eто защо още по-важни за портфолиото стават надеждните компании. Kойто се освободи от перспективата за кратки срокове, ще намери книжа, които обещават висока възвръщаемост в срок от над година. „Става дума за това да се инвестира дългосрочно, а не да се спекулира”, казва Бенярдин Гернтер, ръководител на подразделението за акции във франкфуртската компания Union Investment.

За да намери наистина устойчиви по отношение на стойността акции, а не такива за бързата спекулация, германското икономическо списание WirtschaftsWoche тества глобалните акции, като ги постави под микроскоп. По-малките специализирани производители, които без съмнение могат да бъдат лукративни, остават отвъд подбора. Те могат да бъдат просто допълнение към един по-широк дългосрочен портфейл, но не и да образуват ядрото. Вместо това в списанието се концентрират върху силни по отношение на приходите компании със сериозна тежест в борсата. Специалистите проверяват дали е налице функциониращ бизнес модел, изпитан по време на кризи. Важна е и силната пазарна позиция. „Като цяло в икономиката има олигополизация”, казва Гертнер. Един вид - Шампионска лига, както във футбола.

Но дори и това може да не стига, за да се квалифицираш за топ 20 на акциите. Съответните компании трябва и финансово да са добре подплатени, защото иначе се крият счетоводни рискове. Това води до отпадане на повечето по-млади концерни. „Нападателите могат да бъдат твърде рискови, ако нямат все още съответната пазарна сила”, казва Гертнер. Пример в е американска Tesla. Що се отнася до отделните браншове, то според него софтуерът ще играе отново силна роля, тъй като бизнеса тук е скалиращ. Също и трансферът на безкешови разплащания, медицински технологии и фармацевтика са теми, които ще занимават борсата дълго време.

Ннапук на технологичната революция налице са някои стабилни тенденции. Ръстът на глобалното население например. В началото на на годината на планетата има 7,8 милиарда хора. За 2100 г. Организацията на обединените нации очаква на Земята да има 11 милиарда души. И други тенденции изглеждат стабилни, като дори се ускоряват. От над 50 години важи Законът на Гордън Мур, според който мощта на изчисления на чиповете се удвоява на почти всеки две години. Повишеното ползване на данни пък се очаква да предостави на производителите на чипове за памет и изчисления допълнително високо търсене и през следващото десетилетие.

Когато през 1965 година Мур публикува своята по онова време дръзка прогноза, след бума през 50-те години на 20-ти век бе започнало понижение на ръста на икономиката. Появиха се политически кризи, студената война доминираше в политиката, а протестите за Виетнам мобилизираха младежта. И това доведе до стагнация на пазара на акции.

Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Бойче,анализът ти е стандартен, което ще рече не особено применим в бъдеще.Ето ти някои неизвестни в повече:https://***.infacto.bg/kazust-kasem-solejmani-kato-bomba-ss-zaksnitel/Към края има: ...ще изгърмят банки... и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още