IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: "Северен поток" 2 ще се забави заради американските санкции

Според руския президент газопроводът ще бъде завършен в края на тази година или през първото тримесечие на 2021 г.

11:17 | 12.01.20 г. 3
<p>
	Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата им в Москва.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата им в Москва. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че газопроводът „Северен поток“ 2 към Европа ще бъде забавен заради американските санкции върху проекта, пише Wall Street Journal.

Проектът на стойност 10,5 млрд. долара ще удвои вноса на газ за Германия от Русия. САЩ се безпокоят, че той ще засили още повече голямата зависимост на Европа от руски природен газ. Газопроводът осигурява политическо влияние на Москва над Берлин и увеличава приходите на руските компании.

Той ще оперира паралелно със съществуващия газопровод „Северен поток“, който вече доставя голямо количество руски газ до Германия.

Миналия месец администрацията на Тръмп наложи санкции на всички компании и отделни лица, участващи в изграждането на газопровода. Скоро след това базираната в Швейцария компания Allseas Group спря полагането на тръбите.

Руската държавна енергийна компания Газпром първоначално целеше завършването на газопровода до края на 2019 г. Напоследък обаче руски официални представители твърдят, че той ще е готов до лятото на тази година.

В събота Путин заяви в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение в Москва, че се надява проектът да бъде завършен до края на годината или през първото тримесечие на 2021 г.

„Разбира се, ще успеем да го приключим сами, без да включваме чуждестранните ни партньори“, каза Путин. „Въпросът е във времевата рамка. Няма съмнение, че завършването ще бъде отложено с няколко месеца“, допълни той.

Меркел изрази подкрепа за проекта и разкритикува американските санкции.

„Този проект беше легитимиран чрез новото европейско законодателство. Трябва да прозрем това“, заяви германският канцлер. „Смятаме, че екстериториалните санкции са грешка и следователно ще продължим да подкрепяме този проект, както го правехме в миналото“, допълни тя.

Германия твърди, че се нуждае от руския газ, доставян чрез „Северен поток“ 2, за да изпълни целта си да елиминира употребата на въглища до 2038 г.

Меркел смята също така, че допълнителният руски газ ще подобри енергийната сигурност на Европа и заяви, че Старият континент вече получава големи количества руски газ чрез газопроводи в Украйна.

Берлин очаква също „Северен поток“ 2 да засили търговските отношения с Москва и да помогне за превръщането на Германия в хъб за газови доставки в Европа.

Руски официални представители обвиняват САЩ, че се стремят да принудят Европа да се откаже от руския газ и вместо това да купува по-скъп американски втечнен природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
НЯМА никакви доказателства,че Хитлер се е самоубил. Напротив,Сталин се е досещал,че Хитлер е жив и че е избягал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Той и аватарът ти беше много сигурен , ама през 45а глътна джама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Не само ще се забави, ами още тази година ще има нови 50 милиарда м3 американски и азерски газ към ЕС и нека познаем кой газ ще намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още