IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е опцията да има промяна в цените на таксиметровите услуги

Столична община да преразгледа тарифата и да увеличи минималната цена за километър между 1 лев и 1,14 лева, посочи Спас Атанасов

15:04 | 10.01.20 г. 1
Каква е опцията да има промяна в цените на таксиметровите услуги

Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Той уточни, че браншовата организация не предвижда протестни действия.

„За момента исканията са Столична община да преразгледа цените и да увеличи минималната цена за километър до между 1 лев и 1,14 лева“, посочи Атанасов.

Според него един от главните проблеми е началната такса при такситата. „Късите курсове са икономически неизгодни за шофьорите и много често те се отказват от тях“, посочи председателят на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

„Смисълът е такъв – да може началната такса чрез наредба на министъра на транспорта да се регулира, така че да бъде три пъти минималната за километър или някаква рамка от три пъти минималната до три пъти максималната, за да не е фиксирана“, заяви Атанасов и коментира дали увеличението на цените на таксиметровите услуги ще значи подобрение на качеството им.

Той информира, че камарата вече е изготвила етичен кодекс за отношението на шофьорите към клиентите, който е готова да предостави срещу помощта от държавата.

Останалите искания на шофьорите в организацията са свързани с промени в системата „бонус-малус“, която според тях ощетява много хората в бранша, както и по отношение на решението на Столична община да повиши данъците за автомобилите на база на това колко замърсяващи са те.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alexvinchev
преди 4 години
Да, и още по-малко хора ще започнат да ги ползват. А това с началната такса е върха на безумието. Защо вместо да съсипват автомобили на конкуренцията си в лицето на Spark не вземате да се поучат от тях... Първите 5 или 10 минути таксуване на време, от там време + километри (примерно). Или по примера на френските таксита - urban/sub-urban тарифа в допълнение на тарифирането ден/нощ. Ама няма кой да да мисли, единственото, което им е в главите е "вдигане на цените", не как да отговорят на очакванията на клиентите. Има много хора, които биха си платили 5 или 10 лева, независимо от разстоянието, но не са много тези, които искат да ги вземат на кратък курс, независимо от цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още