IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“

Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, посочи заместник - държавният секретар по политическите въпроси

11:30 | 10.01.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник - държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл<em>. Снимка: БГНЕС</em></p>

Заместник - държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. Снимка: БГНЕС

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това категорично мнение заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза той в интервю за Българското национално радио. „Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа”, каза той.

Според Хейл „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа.

„Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия", посочи заместник-държавният секретар на САЩ. „Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, каза още той.

Хейл потвърди, че Щатите ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 24 rate down comment 4
miccaelis
преди 4 години
Военен парад 06 май, София, 1981- 2018, сравнителен анализhttps://***.youtube.com/watch?v=T6VrLyknht8-----------------------------------------------------------------------------не знам аз само картинки гледам и съм служил за разлика от тебе и съм стрелял толкова колкото ти не си си мил зъбите през цялото си мизерно съществуване .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
един технически въпрос , към дежурните по форум газаджии с акции в газпром ... са тази тръба дето не е довършена , но Бащицата я наблюдава зорко от хеликоптера и тя ще стане скоро , е за България + сърбия + унгария + словаки + македония (ако се откажат от Гоце Делчев и Самуил) . една има дето е за турция уж ... иде реч за 3-та тръба , ако вовата иска да протегне ръка по-надалеч , пляс през ръцете , така ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Коя армия има боен опит, бе хвалипръзко ?Баняджийте в Афганистан или контингентът от 2 офицери в Ирак ?Смешници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 31
deaf
преди 4 години
В една хипотетична война днешната българска армия ще разпердушини онази комунистическа "армия" отпреди "10-ти". Тогава през соца българските мъже бяха учени в казармата само да опъват по конец чаршафите на леглата и да метат плаца. А да,и бяха подлагани на извращения нямащи нищо общо с истинската военна служба. Докато днешната българска армия знае да воюва и има боен опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 26
Бидонойл
преди 4 години
Явно само ти и ББ го смятате за рентабилен. А реално, разходите за строежа заедно с лихвите ще погълнат таксите от транзит за много, много години напред.---Трябва да се стремим да участваме в повече мисии на НАТО. Армия без боен опит не струва пет пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 20
Вся власть Советам!
преди 4 години
Абсолютно вярно е че Русия използва енегроизточниците като политически инструмент, точно както го правят и САЩ и не само те. Но това е най-малкият проблем за България. Големият проблем е че Русия е (засега) единственият доставчик и е в позиция да извива ръце. А дали ще извива ръце по политически, икономически или нам си още какви причини няма разлика. Докато не се намери алтернатива на руската газ България ще е надупена на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 7
vzhekoff
преди 4 години
С такива съюзници врагове не ни трябват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 6
0pk
преди 4 години
Опппа, дежавю :DСа и тоз ли паток ше стане резко нерентабилен и крайно неизгоден за България? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
miccaelis
преди 4 години
тя "подкрепата" за въоръжените сили състоящи се от 20 човека в Колонията не ни топли през "глобалното затопляне" кат вали снег, а са е виелица уж треаше да видим 20 според зелените кеhефи, а видим -5/-10. Плюс тва иаме увеличаване на горивата е само "уекичко" как каза неккаъв шушляk министър ли еba ли го къв беше ..... Така че Хейл Хитлер сори майка ела да надуеш папалюгата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още