IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“

Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, посочи заместник - държавният секретар по политическите въпроси

11:30 | 10.01.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник - държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл<em>. Снимка: БГНЕС</em></p>

Заместник - държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. Снимка: БГНЕС

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това категорично мнение заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза той в интервю за Българското национално радио. „Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа”, каза той.

Според Хейл „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа.

„Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия", посочи заместник-държавният секретар на САЩ. „Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, каза още той.

Хейл потвърди, че Щатите ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 15 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. ----------------------------------------Ха, не знаех че Боко иска да реформира Американската конституция и че желае съдебната власт в САЩ да му се отчита! Браво, те това е силен политически играч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... На никой не му дреме дали българите ше мрът от студ. Важно е хохлите да не мрът от глад, оти американците не им дават кинти за леб, а само оръжие и требва да има кой да стреля с него срещу ***. А според тоя Хейл задължение на *** е да хранят хохлите, та те да имат сили да носят джавелините... чат ли си... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия", Хааахаха... Начи руският газ като заобиколи Украйна, я дестабилизира, а като заобиколи България, я стабилизира... ? :lol: За Украйна руският газ е по-важен от слънцето и въздуха, а за нас е отрова... :lol:Явно новите българи вече излъчват тотален *** илизъм, та така смело им проповядват подобни де билски уроци... А видно от коментарите на разни съвети и бидони по-долу - има кой да гълта с апетит и благодарност тоя идеологически гнилоч... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 8
miccaelis
преди 4 години
не ми обясняяй повече за нещо дет е очеизбийно ве тъpanaр .... обясни защо Хейл Хитлер иска да ни спре газта и да умрат ората от студ ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 22
deaf
преди 4 години
Ама днешната българска армия беше оставена с допотопно въоръжение точно от управляващите комунисти с две цели:1. В един момент на НАТО да му писне задето българската армия не се въоръжава и лежи на гърба на другите натовски армии,и тогава НАТО да изхвърли България от редиците си. "Мечтата" на Борисов и Путин.2. От страх! Управляващите комунисти се страхуват,че ако позволят на българската армия да натрупа мускули,тя може да ги свали от власт. Затова я държат немощна. Вижте българската история. Нашата армия е участвала във всеки преврат срещу властта. Включително и на "10-ти" Тодор Живков беше свален с решаващата помощ на Добри Джуров,главнокомандващ на БНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 6
miccaelis
преди 4 години
нема ко да чета аз виждам парада през 1981ва и 2018та ..... разликата е почти 40г. и е напрао очеийзбийна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 7
miccaelis
преди 4 години
аве ей лаййнар не ми говори така дан погна и тебе и майкка ти на едно место ве оххлюв аааре пали гаси и тръгвай .... дрисльпвци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
много ми е странно как имаме на въоръжение С 300 и тоя говорителя го определяше като "най-сериозното и модерно въоръжение". Тва не е ли от руските талибани бе ?!? Не треа ли да сме с Patiot въздушни системи кат Сашевски съюзници ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Поредният вчерашен кeлeш, решил на Рамбо да се прави. А да стреляш докато си лъcкaш пищова - това не се брои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 18
deaf
преди 4 години
Ето нещо за бетонните комунистически глави. Четете постовете на angelmr:https://***.forumnauka.bg/topic/10508-спомени-от-казармата/page/24/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още