IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КСНС отправи 5 препоръки, свързани с напрежението в Близкия изток

Всеки, който каже, че няма заплаха за България, е безотговорен, заяви Бойко Борисов

13:16 | 09.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) излезе с 5 препоръки относно обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциални рискове и заплахи за България.
Съветът беше свикан от президента Румен Радев по повод ескалирането на напрежението между САЩ и Иран след убийството на ген. Касем Солеймани и последвалите нападения.

В рамките на заседанието бе подчертано, че в съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб, посочват от прессекретариата на президента.
 
Участниците в Съвета се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните  трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран.

„Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха за България, е безотговорен. Заплаха има за всички страни в света, когато има един глобален конфликт, какъвто е в Близкия изток“. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след края на Съвета, цитиран от Агенция „Фокус“. Според Борисов работата на КСНС днес е била лесна, тъй като Министерството на отбраната, МВнР, МВР и службите са били добре подготвени и бързо се е стигнало до решение, около което да се обединят всички присъстващи на срещата. „Максимална бдителност, внимание и разбира се това, което е най-важно – дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона. Това е есенцията“, допълни Борисов. 

С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки:

1. Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.
2. Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната  сигурност.
3. Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.
4. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване  безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.
5. При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

На заседанието присъстваха и председателят на НС Цвета Караянчева, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, външният министър Екатерина Захариева, лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, както и директорът на ДАНС Димитър Георгиев. 

Вижте снимки от Съвета в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
запазете препоръките на темплейт за следващата криза, безделници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още