IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха газопровода "Турски поток"

Редом до президентите Путин и Ердоган на церемонията присъстваха българският премиер Борисов и сръбският държавен глава Вучич

16:02 | 08.01.20 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода „Турски поток". На нея присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така министър-председателят на България Бойко Борисов и държавния глава на Сърбия Александър Вучич.

„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, каза президентът на Русия Владимир Путин по време на официалната церемония по откриването на газопровода в Истанбул.

„Уважаеми г-н президент, г-н Вучич, г-н Борисов, уважаеми представители на парламента на турската република и всички присъстващи на официалната церемония за въвеждането на новия газопровод „Турски поток“. Всички ние сме свидетели на много важно събитие не само за Русия и за Турция, също така и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейския континент”, каза още Путин, цитиран от Нова телевизия.

„Доставките на природен газ по газопровода "Турски поток" ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа”, посочи руският президент. 

По думите му разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между двете страни дава положителни резултати. „Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, допълни още Владимир Путин.

„Турски поток” ще бъде символ на новото време. Целият регион ще се възползва от този проект“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Бойко Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас, е казал Борисов на Путин, информират от пресслужбата на Министерския съвет.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е било акцент в срещата на Борисов и сръбския президент Александър Вучич, уточняват още от МС.

Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница. Борисов отбеляза, че реализацията на проекта „Балкански поток“ ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“.

„Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза Борисов.

Бойко Борисов пристигна днес в Истанбул за тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

На българска територия газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
На Стоен му е точно през сапа за потоците. Аз имам приятели руснаци, американци нямам. Неприятно ми е че Малкия Мук ги играе както си иска, но ще приемем този факт. Няма да оправяме света я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...и другото важно нещо случило се преди минути е факта, че войната се отлага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...стоенее, стоене, явно и този ден е много черен за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
На откриването на Турски Борисов е до Путин, а Вучич до Ердоган. Запитах се защо така, след като Борисов е по-близък с Ердоган, а Вучич с Путин? .........Ахахаха, джуджани има комплекси?!?!?! Вучич е с педя по-висок от Борисов и ако е до него ще се разбере, че Путин е фактически ЛиЛиПутин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Повтарям, за да не забравите. Турски трябваше да смени Южен с капацитет 63 млрд куб метра. Скопиха го на 32.5. Мисля че ЕК ще скопи тръбата през България и ще има само 50% за Газпром. Фактически ще останат 22-23 млрд куб метра за джуджани(вероятни празни приказки за 40 млрд куб метра). След това, Силата на Сибир е готов с капацитет 38 млрд а през тази година ще продаде на Китай 5 млрд куб метра(празни приказки за 33 млрд куб метра). И още Северен поток 2 -потънал в Балтийско море, със сигурност изпуска гласуваното изключение до 24.05.2020 година и попада под трети енергиен пакет. Според него 50% остават за Газпром(празни приказки за поне 27 млрд куб метра). Въпроса тук е обаче, кой ще дострои потока? Да не станат празните приказки за 55 млрд кубика? Цялата операция на джуджани с потоците струва около 100 000 000 000 долара. Празни приказки за сто милиарда. Така че ако някой иска да спори с мен да оспорва цифрите и фактите, а не да се прави на Хитър Петър. И накрая къде отиде " мъжката" дума на джуджани, че след 2019 година нито грам газ през Украйна? Някой от Вас запита ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 4 години
Кога да чакаме реките от мед и масло ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
сега е според евро правилата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Много сте объркали баце с тоя кран, той е свикнал ленти да реже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
markov
преди 4 години
А къде са ония дето ни обещаваха че това никога нямало да стане ? Нъл бяха големи Руски празни приказки.......Аман от *** - майкопродавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Откриха газопровода "Турски поток",за да плащаме транцит на комшиите.А защо те не ни плащаха?!?!Като крайният ефект за Еуропската Уния е един и същ !!Само че, за на с не е!Ама какво значат някакви си пропуснати милиарди евракис,между евроатлантически приятели?Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още