IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да разбере причините за ниската инфлация преди да промени целта

В противен случай има опасност централната банка на еврозоната да изпадне в трайна неспособност да изпълнява целите си, независимо какви са те

09:00 | 11.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: ЕРА

През последните осем години Европейската централна банка (ЕЦБ) до голяма степен не успя да постигне основната си цел за ценова стабилност, определена като инфлация „под, но близо до 2 на сто“. Това предизвика редица критики и накара новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард да започне стратегически преглед на паричната политика на банката, пише за Financial Times Лоренцо Бини Смаги, бивш член на управителния съвет на ЕЦБ и настоящ председател на борда на Societe Generale. 

Дебатът започна и вече бяха направени няколко предложения. Някои наблюдатели, включително централни банкери, предложиха да се премине от конкретната цел към диапазон за инфлацията между 1 и 3 на сто. Идеята е, че това трябва да даде на централната банка повече време и гъвкавост да постигне целта си без да предприема крайни политики, които могат да имат нежелани последици.

Преди дори да обсъди плюсовете и минусите на това и други предложения, централната банка на еврозоната трябва по-добре да разбере причините, поради които систематично пропуска целта си през последните години. Всяка промяна в противен случай би била разглеждана като начин за отслабване на отговорността, което в крайна сметка би подкопало доверието в централната банка.

По-специално, трябва да се положат по-големи усилия за оценка на ефективността и навременността на различните монетарни мерки, прилагани в близкото минало. Въпросът е уместен, тъй като други големи централни банки като Федералния резерв, Англиската централна банка и Канадската централна банка успяха да приближат инфлацията много по-близо до целите си в сравнение с ЕЦБ, докато само Японската централна банка имаше по-слаб успех.

За въпросната оценка могат да бъдат използвани няколко показателя. Първият е систематичното надценяване от ЕЦБ на инфлацията и растежа в еврозоната. Това се случи за дълъг период от време, по-специално от 2013 до 2016 г. Като се има предвид, че паричната политика се калибрира според прогнозата на централната банка за инфлацията през съответния хоризонт на политиката - обикновено 12 до 18 месеца напред, надценяването на инфлацията предполага, че монетарната политика е била твърде рестриктивна през тези години. Ако прогнозата беше по-точна, ЕЦБ трябваше да предприеме по-агресивно облекчаване, за да постигне целта си за инфлацията.

Вторият показател се базира на очакванията за инфлация, извлечени от цените на активите. Данните показват, че тези очаквания са останали сравнително добре обосновани до средата на 2013 г., но рязко намаляват след това, въпреки мерките, приети от ЕЦБ, като бъдещите насоки от юли 2013 г. и намаляването на лихвите до отрицателна територия в средата на 2014 г. Очакванията се стабилизираха едва след като през март 2015 г. ЕЦБ реши да започне своята програма за покупка на активи (АРР), често наричана количествено облекчаване (QE). Инфлационните очаквания отново спаднаха, след като ЕЦБ спря да купува свежи активи в края на 2018 г.

В същото време от средата на 2013 г. ЕЦБ силно разчита на бъдещите насоки - опитът й да убеди пазарите, че е сериозна в намерението си да постигне инфлационната цел, като многократно повтаря на инвеститорите, че ще поддържа приспособимата си парична политика, докато ценовият натиск не се повиши. Развитието на инфлационните очаквания сочи, че тези насоки не са много ефективен инструмент.

То също така показва, че QE вероятно е трябвало да бъде стартирано много по-рано, поне от средата на 2013 г., както предложиха някои наблюдатели по това време. Накратко, изглежда, че ЕЦБ може да е разхлабила политиката си твърде малко и твърде късно. Една от причините може би е настояването за постигане на консенсус в управителния съвет на ЕЦБ. Всъщност, макар решенията за бъдещите насоки и отрицателните лихви да се вземат с единодушие, APP имаше своите упорити критици.

Третият фактор - размерът на баланса на ЕЦБ, който представлява размера на парите на централната банка на разположение на финансовия сектор, продължи да се свива до началото на 2015 г., въпреки насоките и понижаването на лихвите.

Степента, до която намаляването на задлъжнялостта в банковата система доведе до ограничаване на предлагането на кредити за икономиката, вероятно беше подценена. Едва след старта на APP балансът на ЕЦБ отново се увеличи - от 2 на 4,5 трлн. евро за по-малко от четири години.

Решението на ЕЦБ да преразгледа своята стратегия е добре дошло. Централната банка на еврозоната, обаче, трябва да започне от по-доброто разбиране защо целта за инфлацията бе пропусната. Дали защото политическите действия не бяха достатъчно смели и прекалено забавени, или поради остаряла рамка за прогнозиране на инфлацията, недостатъчен обмен на информация между монетарните и надзорните органи на централната банка и процес на вземане на решения, който е прекомерно базиран на консенсуса, изцелението трябва да започне от тези проблеми, а не от промяна на целта.

В противен случай ЕЦБ ще изпадне в трайна неспособност да изпълнява целите си, независимо какви са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Решили са да откраднат от цялото човечество.---Никога не успявам да си обясня логически - за какво им е нужно това? В това просто няма смисъл, нищо разумно няма в това. Изземвайки това, което има Тълпата, то престава да бъде "ценно" и за отнемащия, тъй като той вече го има и няма за какво повече "да се бори". Изобщо, от където и да погледна, оставам с впечатлението, че тия "горе" наиситна не са със всичкия си. Има им нещо в главите, някакво тотално безумие, лудост !Понякога ми се иска в един прекрасен ден, Тълпата сама да им даде ВСИЧКО ей така, без бой ... и да седне отстрани и да ги гледа какво ще правят на другия ден, когато вече ще имат всичко и няма да има за какво "да се борят". Ще се самоизядат ли от нищоправене?И още нещо . Те си мислят, че роботите и изкуственият ЕнтЕлект ще им решат "проблема", а той ще се задълбочи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
scott много добре го е обяснил. Централните банки не са това което бяха преди 10 и повече години - стожер на ценовата стабилност. А също знаем че зад централните банки стоят ония дето управляват света. Решили са да откраднат от цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 4 години
ЕЦБ само тука, само сега и само в тоз мой пост ви изясневам причинес:Вероятност 1 - инфлацията е около 10%. Обаче, с 10% инфлацион нема как да се оправдяьт ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ и прад най-тъпата, безвъзвратно сварена и послушна жаба. Затва СЕ ЛЪЖЕ, ЧЕ ИНФЛАЦИОНЪТ Е ПОД 1%, изземват се сички активи на жабата, тя залага и бъдещето на децата си за коричка хлеб ДНЕС. В тоз случай ше имаме 1% инфлацион в следващите 100 години, или докът жабата не фане по един ак47 и не почне да трепе нарад и за удоволствие.Вероятност 2: Инфлационът е под 2%, щото европейците на са японци! Поради историческото развитие на управлеващите касти в европа имаме малък процент големи тарикати и аристократи, които ЗАСМУКВАТ сека полусвободна парична единица. И голем процент крепосни-роби, които не ти се прават на бизнесмени, не ти зимат кредит безрасъдно с идеята, че ше станат от тарикатитет. Азятците от своя страна, кат им засмучеш кредита зимат 10 пъти по-голем с цел да наберът критична маса, да развъртът меча и да останат богати и влиятелни. У европата - засмукваш кредитес на балъка, той фалира и се закотвя на дъното - деградивно. А богаташа пък, не ти харчи, а продължава да граби. Какво да прави ЕЦБ? Ми нема никво значение....имаш окупационни войски на континентът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
Най голямата лъжа на централните банки за последните години "ниската инфлация ". Инфлацията била ниска пълни глупости и откровени лъжи. А как така разходите за живот са се увеличили значително (всички го усещаме това)? Тия бангстери какво се правят на неразбиращи че метода за отчитане е изчисляване на инфлацията отдавна е загубил връзка с действителните разходи за живот и трябва да се направи промяна в методиката за изчисляване на инфлацията и разходите за живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още