IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vision Fund на SoftBank става предпазлив в инвестициите си

Японският инвестиционен фонд отказа вече договорено финансиране на няколко стартъпа

10:00 | 07.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Vision Fund на японската технологична компания SoftBank очевидно става много по-предпазлив след сериозния провал в Wework и отменя инвестициите за няколко стартъпа. Засегнати са стартъпът за домашни грижи Honor, производителят на B2B софтуер Seismic както и Creator, компания, която произвежда роботи за производство на хамбургери, предва Axios.

Honor е компания за домашни грижи за възрастни в Сан Франциско, която е събрала над 100 милиона долара от фирми като Andreessen Horowitz, Naspers и Thrive Capital.

В средата на ноември тя получи договор за финансиране от SoftBank, като последващите отчети определят размера на сделката на около 150 млн. долара. Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон  даде благословията си по време на среща в неговия имот в Калифорния с изпълнителния директор на Hetor Сет Стернберг. SoftBank обаче е пояснила, че трябва да изпълни някои „процедурни неща “, преди да се подпише пълният договор, но заявяваше, че иска да финансира до края на годината. И в крайна сметка отменя сделката една седмица преди Коледа, казвайки на Honor, че Сон е променил решението си.

Seismic е базиран в Сан Диего производител на B2B софтуер за продажби, който набра финансиране за над 180 млн. долара от рискови капиталисти при оценка от 1 млрд. долара от фирми като General Atlantic, Jackson Square Ventures, Lightspeed Venture Partners и JMI Equity.

Компанията не е търсила ново финансиране, но през лятото SoftBank се е появила с предложение, което е било трудно да се откаже. Висока оценка, възможност за ранните инвеститори да продадат вторични акции и обещание да вкарат Seismic в Япония. Двете страни сключиха споразумение до началото на август, като главният изпълнителен директор Дъг Уинтър получи първоначалното съгласие на Сон чрез телефонно обаждане.

„Първоначално трябваше това да е последната компания, която ще се финансира от Vision Fund 1, но SoftBank продължава да влачи сделката и се оказва, че ще е първата или втората сделка за Vision Fund 2“, казва източник, близък до случващото се.

Уинтър пътува до Япония през октомври за лична среща със Сон, след което на Seismic са предоставени още неща за проверка… „несъществени неща, за да се отложи финансирането? “. Сделката е развалена скоро след това.

Creator е базиран в Сан Франциско разработчик на роботи за производство на хамбургери, сред чиито инвеститори са Google Ventures и Khosla Ventures.

SoftBank подписа с компанията ексклузивен шестмесечен мандат за кръг за финансиране за неколкократно повече от набраните вече 25 милиона долара.

„Напълно прецакани“ е начинът, по който източник, близък до Creator, описва случилото се след това. Подобно на другите примери има необяснимо забавяне и в един момент от японския инвеститор поясняват, че искат да се добави съосновен инвеститор. Компанията се оттегля и SoftBank се съгласява да предостави между 10 и 15 милиона долара като демонстрация на добросъвестност.

Това е изключително необичайно поведение, дори за идиосинкратичния SoftBank и заплашва способността му да инвестира в много търсени компании. SoftBank, който инвестира рекордни суми в стартъпи през последните няколко години, потвърди, че „съжалява" за тези ситуации.

Причините за новия похват на SoftBank са неясни.

Някои източници смятат, че движещият фактор е борбата на SoftBank за набиране на средства за Vision Fund 2. Накратко, парите отвън все още не са се материализирали. Досега Vision Fund 2 е сключил пет сделки, макар че изглежда, че тези сделки са осъществени чрез ангажимента на SoftBank Group за 38 милиарда долара във фонда. Тези източници също така смятат, че провалът на WeWork е изиграл съществена роля, създавайки своеобразен шоков снаряд за Токио. 

"Имайки предвид, че сме фидуциарни и инвестираме много големи количества капитал, инвестиционният ни процес е по-строг от този на нерегулираните инвеститори и типичните рискови капиталисти. Имаше няколко случая, в които процесът ни отне повече от предвиденото, за което съжаляваме. Винаги предварително обсъждаме с основателите какво да очакват и се опитваме да ги информираме за всяка стъпка“, се казва в становището на  SoftBank.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TB Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Прехвалените се наакаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още