IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти разследват фатална катастрофа с Tesla

Не е ясно дали в инцидента е участвала системата за управление Autopilot

11:30 | 02.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA) обяви, че планира да разследва фатална катастрофа с кола Tesla, която се е случила в неделя в Лос Анджелис, пише CNBC.

От полицията в Лос Анджелис потвърдиха, че водач на черна кола Model S от 2016 г. е преминала на червено и се е сблъскала с Honda Civic от 2006 г., убивайки двамата души във втория автомобил. Двамата пасажери, които са били в Tesla-та, са откарани в болница без животозастрашаващи наранявания.

Не е ясно дали системата Autopilot на Tesla е била включена по време на фаталната катастрофа и, ако е била, дали е причинила инцидента.

NHTSA, която е част от Министерството на транспорта в Съединените щати, има право да изисква задължително изтегляне на превозни средства от пазара, ако го сметне за необходимо, особено, когато автомобилен производител не е успял да открие и отстрани опасни недостатъци на своите превозни средства или части от тях, системи и компоненти.

Tesla не е отговорила на запитването за коментар по въпроса.

Същата програма на NHTSA и преди е разследвала общо 13 инцидента, включващи електромобили Tesla, потенциално ползвали Autopilot в момента на катастрофа. Резултатите на 11 от тези случаи все още се очакват.

NHTSA работи заедно с Националния борд за транспортна сигурност (NTSB), независима федерална агенция, която разследва всеки автомобилен инцидент в САЩ, както и такива, свързани с водния транспорт.

NTSB заяви, че сега не разследва най-новата фатална катастрофа с Tesla Model S. Агенцията обаче разглежда други случаи на системи за самоуправление на коли, включително Autopilot на Tesla.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Тесла са супер. Чакам повече и по нашите пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още