IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа

Финансовият министър отчете тази година като успешна за българската икономика и за държавата

15:15 | 27.12.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Тази година беше успешна за българската икономика и за държавата, каза по време заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с останалите министри той направи отчет пред премиера за свършеното от неговото ведомство през 2019 година.

Три рейтингови агенции оцениха положително кредитния рейтинг на българската държава през 2019 година, посочи Горанов, цитиран от БТА. През март Fitch увеличи перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, през август Moody's повиши перспективата на кредитния рейтинг от стабилна на положителна, през ноември "S&P" повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута", каза финансовият министър.

Министър Горанов изрази очакванията си до края на април 2020 г. страната ни да успее успешно да финишира дългия си път към включването на българския лев във Валутно-курсовия механизъм ERM II.

За последните години сивата икономика спадна от около 30 на сто през 2016 г. на около 20 процента в края на 2018 година, каза министърът. 

Спрямо 2014 г. приходите по консолидираната фискална програма са се увеличили с 50 процента като данъчните приходи нарастват с близо 53 на сто; минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст нараства с 62 на сто, като имаме предвид и плана за следващата година; значително намалява безработицата, като се очаква за следващата година да достигне 4,1 на сто; минималната работна заплата, с увеличението, което вече гласува правителството, ще нарасне спрямо края на 2014 г. с 80 процента; средната работна заплата следва прогнозите от началото на мандата на правителството и се очаква да нарасне, спрямо края на 2014 г., с 62 на сто, посочи Горанов. 

С малко забавяне ще започне електронното възлагане на обществени поръчки, каза още министърът. И уточни, че от 1 януари 2020 г. всички второстепенни разпоредители с бюджет на МФ и самото министерство, а по график и другите министерства, ще започнат да възлагат обществени поръчки електронно.

В отчета си финансовият министър припомни успешното приключване на две арбитражни дела - с EVN и с Държавния резервен фонд на Султанат Оман. "Оманският фонд претендираше 80 млн. евро, а EVN претендираше обезщетение в размер на 850 млн. евро", поясни министърът.

Преките чуждестранни инвестиции поддържат устойчив тренд - около 3 процента от БВП, инвестициите и вътре в страната са на прилично ниво, като растежът, който очакваме за тази година е между 3.5 и 3.7 процента - реален растеж, който е един от най-високите в Европа, отчете министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Горанов, оценка Добър 4. Ръста не е лош, с оглед на "материала" ( липсващи и недостатъчно образовани кадри, корупция и тн.). Друг фактор за високия ръст е сравнително ниската база, от която се изхожда. Но при тези условия - толкова. Лошото е, че няма кой да дойде и да постигне по-висок резултат. Казано по друг начин, тоя кон толкова си може да дърпа, но други коне няма, има само някакви куци кранти. ( с претенции да са коне)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
***. кремълската *** (коментарите по долу )надава рев до небесата! ТОВА Е ДОБРЕ! движим се в правилната посока.ПСЕТАТА им остава да скимтят и джафкат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
redcretin
преди 4 години
3.5% ръст при 3.1% инфлация = 0.5% реален ръст :) Ха добро утро!Без еврофондове - минус 3% директно, сметката идва на минус 2.5% "ръст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
Ivel
преди 4 години
Toa Sопол да земе да се скрие някъде, изключително нагло коPеле, къде ги събират такива на едно място, като и оня министър на икономиката Караниколов ли беше, същия наглеC. Изключително неприятни. Чудя се къде ги намират такива, няма ли почтенни млади хора с добро образование и да са реални а не свищовски отреPки, като тия дваматa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 8
serafima
преди 4 години
Стига си лъгал, нещастнико Горанов!!!! Бива наглост, но твоето и на началника ти нямат мярка! Вместо да си поемеш отговорността за "безплатното" жилище, ти проповядваш лъжи като за прости хора, каквито са феновете на боко от Банкя - те му вярват. Като през последните години растежът в Румъния беше 7% срещу нашия 3.1%, какво спечелихме ние? Двете страни тръгнаха от едно и също равнище при влизането си в ЕС, а сега Румъния имат индекс на БВП на човек от населението 63 при 49 за България. ХАЙДЕ НАПРАВЕТЕ анализ откъде идва това! НЯМА полза да го криете. Няма да обидите чувствата на Борисов, като кажете, че Румъния обърна внимание на съдебна система и корупция, а ние сме "ПЪРВЕНЦИ" в ЕС, надменно ги игнорираме и продължаваме да КОПАМЕ надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
Varfor
преди 4 години
Избута се още една година с евросредства. Могат само да се надяват световната криза да се позабави още малко, за да не лъсне още догодина как икономиката ни е на глинени крачете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още