IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Догодина България може да има завод за краен продукт

По десет от язовирите, които се нуждаят от ремонт, са започнати строителни дейности, твърди икономическият министър

08:27 | 27.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на икономиката Емил Караниколов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В битката за завода на Volkswagen България само спечели имиджово, защото страната ни има добър бизнес климат и аз очаквам преговорите, които водим и с други компании за завод за краен продукт, още през следващата година да станат факт. Това каза в интервю за БТА министърът на икономиката Емил Караниколов.

Само през изминалата година са били открити заводи и направени инвестиции в разширения на вече съществуващи предприятия за над 1,2 млрд. лв., като от тях се очаква да разкрият над 8000 нови работни места. Радостното е, че повечето от тези инвестиции бяха в заводи, в производства, които ще произвеждат изделия с висока добавена стойност, добави Караниколов.

Според него България няма как да избегне външния натиск при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика, тъй като икономиката ни е доста отворена, подобно на почти всички страни в Източна Европа. Европейската комисия понижи прогнозата си за растеж на икономиката в eврозоната, въпреки това България е една от малкото държави, където се очаква растеж около и над 3 на сто и през следващата година, допълни той.

“Размерът на брутния вътрешен продукт ще достигне и дори ще премине 120 млрд. лева през тази година. Ниво, което не сме имали никога. Имаме и най-ниската безработица от 30 години насам, нещо, което също е показателно и вдига цената на труда. Износът също ще отбележи рекорд в стопанската история на страната. Само за периода януари - октомври 2019 г., спрямо същия период на миналата година общият износ на страната нараства с 4,2 на сто“.

Според него положително влияние върху потреблението догодина ще има увеличението на заплатите в публичния сектор, както и учителските възнаграждения. Инвестициите в основен капитал ще се увеличават, подкрепени както от частните, така и от публичните инвестиции. Средна заплата от 1400-1500 лева в края на мандата през 2021 г. е постижима и възможна, смята икономическият министър. „Очакваме и безработицата да продължи да пада и да достигне до 4 на сто през 2022 г.“, каза още Караниколов.

Министърът информира още, че по десет от язовирите, които се нуждаят от ремонт, са започнати строителни дейности. Първият язовир е в област Бургас и стойността на строителните дейности е около 1,9 млн. лева, за втория започнат язовир, който е в Хисаря - 2,6 млн. лева, в Асеновград - 1,8 млн. лева, в Брезник - 1,8 млн. лева. Предстои до края на годината на още между 2 или 5 язовира да започне строителство.

В подготвяния проект на Закон за индустриалните зони сред насърчителните мерки за инвеститорите се предвиждат стимули да ползват зелена енергия, да получават лицензи, така че всичко, произведено от тях, да е със зелена енергия, изтъкна още министърът.

Икономическият министър изброи и част от административните облекчения за деловите среди, планирани за следващата година - както изпълнението на мерките, предвидени в решение на МС 704 от 2018 г., така и присъединяване към системата за сигурно електронно плащане, което ще облекчи начина на заплащане на таксите за административните услуги предоставяни от министерството.

„Вече има изградени терминали на гишетата за административно обслужване, където могат да се ползват дебитни и кредитни карти. През 2020 г. ще продължим усилията си и за опростяване на регулаторните изисквания за малките и средни предприятия /МСП/ и подобряване на качеството на законодателството, чрез разработване и прилагане на инструментите на политиката за по-добро регулиране, а именно - оценка на въздействието и тест за въздействие върху малките и средните предприятия. В тази връзка предвиждаме повече мерки за разширяване на публичното информационно съдържание с цел унифициране и повишаване на качеството на оценките на въздействие и в частност въздействието върху малките и средните предприятия, включително чрез web базиран калкулатор за количествено измерване на въздействието върху малките и средните предприятия, в допълнение на политиката за по-добро регулиране, провеждана от Министерския съвет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Доколкото виждам най-успешните предприятия построени от ГЕРБ са единствено тези за изгарянето на отпадъци. Чак от Италия ни пращат пластмаси и други отрови за изгаряне сигурно щото имаме най-модерните технологии в бранша или най-корумпираните политици на които не им пука за никаква екология.А БСП млъкнаха щото в противен случай ще останат без жизненоважната за тях субсидия от 8 лева на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 4 години
ква политика водели Греб, май не се шегуваше на първия ред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
Бидонойл
преди 4 години
Тази година полупроводници, догодина цели проводници! Шегувам се, естествено. За всички мислещи хора е очевидно, че икономическата политика на ГЕРБ дава резултати. А от БСП да гледат внимателно и да се учат как се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още