IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще изпрати войски в Либия

Силите, изпратени от Анкара, ще се сражават срещу подкрепения от Москва командир Халифа Хафтар

16:27 | 26.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му ще изпрати войски в Либия, след като властите в Триполи са отправили искане за помощ. Очаква се съответния законопроект да бъде представен в парламента през януари, предаде БТА.

Преди месец Анкара подписа две отделни споразумения с международно признатото либийско правителство на премиера Файез ел Сарадж - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, както и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Правителството на националното съгласие на Сарадж от месеци оказва отпор на настъплението на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, които се ползват с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс.

„След като вече ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем", заяви Ердоган в реч пред членове на партията си в Анкара.

„Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", каза той.

Към 8-9 януари законопроектът може да бъде приет, допълни президентът.

Не е съвсем ясно обаче какво точно конкретно искане на Либия има предвид Ердоган, доколкото вътрешният министър на правителството на Сарадж Фатхи Али Башага намекна пред журналисти в Тунис, че засега не е отправено официално искане за военна помощ към Турция.

„Ако ситуацията ескалира, тогава ние ще имаме право да защитим Триполи и неговите жители, (в този случай) ние ще внесем официална молба до турското правителство да ни подкрепи военно, за да отблъснем призрака на наемническите сили", каза днес Башага.

Турският президент Ердоган посети Тунис в сряда, за да обсъди там възможно сътрудничество за постигане на примирие в Либия. Днес той заяви, че Турция и Тунис са се договорили да подкрепят Правителството на националното съгласие в Триполи, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
По скоро да кажеш да пази господ от войни, макар да не вярвам че съществува. Толкова много войни са водени в Европа и на Балканите че само това ни трябва да се прекрояват граници. Защо не се случи например културна революция или инвазия, липсата на духовност е очевидна а за религиите да не коментираме че са средство за овладяване на бездуховните със страх и почитание към несъществуващи или невидяни от никой неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Имат се с руснаците и затова ще се бият срещу руснаците. Нещо не ти схващам логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Турците най-лесно биха го сторили щото са от Нато и се имат с руснаците аса и мюсулманска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
ВЛибия трябва да се въведе ред ида се пресече мигрантския поток от Африкакъм Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Едва ли всички останали ще гледат безучастно как твоите "братя" превземат Константинопол и турят ръка на Босфора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
national power
преди 4 години
Ако тоя глу..пак направи подобно нещо това ще е краят му и не само неговия а и на Турция.Дамо Бог е с нас и завинаги да се отървем от тия тъмни азиатски твари.Да се ръбиш на Русия и САЩ е чисто безумие.Тая работа ще завърши със смърт.Дано доживея да видя Константинопол отново в християнски ръце.А пък ако даде на щгоизток да граничим с Русия пей сърце.Ще ни пазят нашите братя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Смело решение на Ердоган, чисто правно той подкрепя законното ислямистко правителсто признато от ООН, с помощ от Катар и Тунис може да предотврати разгрома на триполитанци, все пак зад Хафтар седят не само Русия, но и САЩ, Франция, Саудитска Арабия, Египет, очертава се поредната касапница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 34
ing5rov
преди 4 години
вече пробваха през 2016 и видя ли докъде я докараха ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Имперските амбиции на Ердоган никак не ми харесват. Един ни е достатъчен, двама вече са много. САЩ и НАТО трябва да вземат спешни мерки, за да му подрежат крилете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още