IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаела Лашова: 2019 г. беше предизвикателна за пазара на имоти у нас

Очаква се 2020 г. да бъде доста по-балансирана от тази година, посочва управляващият партньор в Cushman & Wakefield Forton

11:53 | 26.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2019 г. беше доста предизвикателна, защото имаше голям спад и отлив на чужди инвестиции в България, a пазарът на бизнес имоти отново стана местен. Имаме 75% спад в инвестиции в доходоносни имоти, в сравнение с 2018 година, и много по-значителен спрямо 2017 година. Това каза Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в интервю за предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria

В момента на пазара няма големи доходоносни активи, каквито имаше през 2018 и 2017 година - с големите търговски центрове, които бяха придобити от няколко южноафрикански фонда и те създадоха този обем. 2018 година имаше няколко големи офис сгради, които бяха придобити от международни фондове, коментира Лашова. 

"Тази година всички сделки, които се случиха на пазара, са с малки активи и активи, които има нужда да бъдат доразвити и преструктурирани. Бих казала дистрес активи, отколкото доходоносни активи", посочи още тя.

"Предимно местни купувачи има", каза експертът. "Такъв спад и такъв обем сме имали само през 2013 година. Последните 7 години пазарът е бил възходящ и сега е първата година, в която отново имаме предимно български пазар", каза тя.

"За съжаление това, което виждаме в България, е, че българските инвеститори и собственици на имоти все още разчитат на лаврите от 2017 и 2018 година и на нивата, на които се случваха сделките тогава, и все още не са си променили очакванията от гледна точка на доходоносност на активите, които притежават", каза тя.

"2020 очаквам да бъде доста по-балансирана от 2019 година. От една страна, очакванията на инвеститорите в България да се приземят, т.е. да имат по-реални очаквания от това какво могат да постигнат, осъзнавайки, че има спад и че има проблем с ликвидността в България. От друга страна, доста активи, които сега излизат на пазара, като нови офисни сгради, които вече са отдадени на наематели, са добър инвестиционен продукт за международни инвеститори и те биха създали един голям обем. Пазарът ни като цяло е малък", е прогнозата на експерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 4
Mirilai-lai
преди 4 години
кой продал - продал...кака се ожени (и си купи) ..... отсега нататък ще се купуват основно пуканки... проблеми с ликвидност? каква ликвидност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
Varfor
преди 4 години
Като гледам как обяви за продажба на апартаменти и такива за отдаване под наем стоят по сайтовете вече 4-5 месеца, скоро ще гледат с носталгия към 2019-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
Докато чуждите пари, като инвестиции в недвижими имоти, за бизнес са се свили с 75%,българите поемат кредити за жилища, и то на безумни цени, като за последно. Нека всеки здравомислещ човек си направи изводите сам за себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още