IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 5 млн. лева ще отидат за археологически проучвания по изграждащите се пътни проекти

Бюджетът е предвиден за 2020 г., посочват от Агенция "Пътна инфраструктура"

11:36 | 26.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Близо 5 млн. лева ще бъдат осигурени през следващата година за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция “Пътна инфраструктура”, посочват от нейния пресцентър. 
 
Предвижда се проучването на 15 обекта във връзка с опазването и проучването на културно-историческото наследство по трасето на автомагистрала “Хемус” между 122-ри и 189-и километър. 
 
Регистрираните по направлението на пътя Видин - Димово- Бела - Ружинци - Монтана археологически обекта са общо 8. Първоначалните данни сочат, че част от тях представляват селища от II-ро и I-во хилядолетие пр. Хр. Има и материали от римската епоха и от османския период. Планира се да бъде проучен и обект от късната античност по трасето на пътя Калотина - Софийски околовръстен път. 
 
През тази година са извършени разкопки на пет обекта по трасето на АМ “Хемус”. Става дума за късноантична църква по обхода на Габрово, обект от средата на IV хилядолетие пр. Хр. по трасето на път Е-79 между Мездра и Ботевград и късноримско селище по трасето на пътя Калотина - Софийски околовръстен път. Средствата за тези археологически проучвания са в размер на 1 64 120 лева. 
 
Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на АМ "Струма" край село Покровник, са преместени за последваща консервация. Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.
 
Започналото през април тази година фактическо преместване, завърши през септември. 
 
Стойността на извършените дейности по изготвяне на проект, надзор, преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата, е 1 361 869,67 лв.
 
С цел археологическите ценности да се разглеждат от туристите, пътуващи по автомагистрала “Струма”, е създаден археологически парк, който разполага с паркинг за автомобили, алеи и защитни навеси нас находките. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Как да ценим археологията повече ? Трябва или да спрем с развитието и да си стоим с историята, да чакаме от туристи да живеем или да я пренебрегнем и да живеем в настоящето да градим бизнеси. И в двата слупая все ще има критики и недоволни, компромиси... Аз лично избирам втория вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Ние сме доста богати на археологически ценности-където и да копнеш, излиза. Със сигурност премълчаните открития са много - факт е ,че не ценим богатствата, които притежава страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още