IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия има кораб, с който да завърши "Северен поток 2"

Приключването на проекта може да се забави заради санкциите, твърди руският държавен глава

08:45 | 26.12.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има кораб, който да полага тръби, за да бъде завършено изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде Ройтерс, като се позова на в. "Комерсант".

Руският президент е говорил за кораба на среща на водещи руски бизнесмени вчера късно вечерта. Според изданието Путин е казал, че завършването на проекта може да се удължи във времето с няколко месеца заради санкциите.

Американският президент Доналд Тръмп миналата седмица наложи санкции на "Северен поток 2", замислен от Москва да заобиколи Украйна и да увеличи газовите доставки през Балтийско море до Германия, най-големия енергиен потребител на Русия.

Швейцарско-холандската компания Allseas обаче преустанови работа по проекта заради санкциите, пише БТА. Нейни два кораба полагаха тръбите на "Северен поток 2". Газпром купи през 2016 г. кораб за полагане на тръби, наречен "Академик Черски", като идеята беше той да бъде използван като краен вариант, ако европейските компании преустановят работа по проекта.

Източник от Газпром е заявил обаче, че средната скорост на "Академик Черски" по полагане на тръби е по-ниска от тази на единия от корабите на Allseas.

Преди да бъдат наложени американските санкции на компании, строящи "Северен поток 2", руски представители бяха казали, че той ще бъде задействан преди или около средата на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
обаче ние да те четем ... е голяма мъка ! много голяма! ... много си зле и изключително гууповат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Руснаците си купиха отсрочка от украинците и могат да се размотават 5 години ако искат. И то доста евтино, въпреки радостта на разни психически нестабилни люде. Но до края на 2020 и Северен Поток 2 ще работи. Това се вижда ясно от договореностите за трансфер по години. Американците ги забавиха корвенската (свободени пазари, ала-бала?), но няма да ги спрат. 2 месеца за подобен проект не са нищо особено. Иначе кораба е в пристанище Находка и всеки който се интересува го знае.А от Адмитрал Кузнецов, самолетите излитат предимно точно СРЕЩУ вятъра. Колега от флота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
чиба!.карикатуро!във форума си получи заслуженото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Стоянчик, много обичам да те чета сутрин с кафето, полезно е денят на човекът да започне със смях. Газпром има договор с Китай да им достави газ за 400 милиарда !!! Какви 5 милиона метра на година те гонят? И ако нещо се е провалило, това е LNG в Европа. Ако не беше така, САЩ нямаше да прибягват до политически рекет в отчаяни опити да спрат един проект, който ще ги изхвърли завинаги от европейския пазар. Според тебе Газпром работи изцяло на загуба и фактически плаща, за да му ползват природния газ, ама още не си успял да обясниш как печалбите на компанията не спират да растат. Ама може би аз съм в заблуда и не трябва да вярвам на отчетите на компанията и на дивидентите, които растат всяка година, а на твоите премъдрости - например на това как някакъв селянин искал да го освободят от данъци и да му дадат безплатна земя. Какво да се прави -и в Русия има луди като тебе, и те също като тебе имат свободата да пишат безумия. Но имаш и достойна конкуренция - Царевичака например твърди, че де факто единствената КОСМИЧЕСКА нация на света не можела да построи една проста гемия за полагане на тръби.Апропо - някой замисли ли се кой положи тръбите на Турски поток или те сами са се положили? Защото тука някои изкарват, че тоя швейцарски таралясник единствен на света полага тръби по някаква тайна технология, открадната от извънземните. Дори американците не вярват, че могат да спрат проекта, но само могат да го забавят... само вие вярвате. Неслучайно призовавам от доста време СЗО да признае русофобството за сериозно психическо заболяване - защото то е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 9
fon
преди 4 години
С Путин всичко върви надолуЛевада-центр: 43% россиян заметили ухудшение уровня жизни в стране в 2019 году, противоположного мнения придерживаются только 13% респондентов. Многие высказались об ухудшении работы больниц и поликлиник (46%), образовательных учреждений (34%) и правоохранительных органов (24%). 42% опрошенных пожаловались на то, что стало сложнее хорошо зарабатывать. Ухудшилась также ситуация со свободой слова, с личной безопасностью граждан и окружающей средой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
И на руснаците е ясно, че тръбната геополитика се провали. Погледни мнението на обикновения руснак : " Раздать всю землю крестьянам и освободить их от всех налогов. И никаких нацпроектов не потребуется, будем великой аграрной империей, раз уж энергетической не вышло".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 14
rover
преди 4 години
Да, те нямат равна палуба, о ткоято да излитат самолетите, а едно възвишение, което поне за Кузнецов е проблем. Там самолетите не могат да излитат срещу вятъра. Но и европейски самолетосачи има такива, излитат Хариър с вертикално излитане и т.н. Проблемът на Кузя е, че той няма самолети на борда си, не и постояннно намиращи се там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Точно това съм писал и аз, че всъщност руския самолетоносач е авионосен крайцер. Такива са и китайските и индийския "самолетоносачи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
rover
преди 4 години
*** да се чете Junk.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 11
rover
преди 4 години
Кузнецов не е самолетоносач, а авионосен крейсер. Служил съм във флота и имам интерес към военните кораби. Бедна ви е фантазията, какво корито е това. Като хардуер е пълен ***. Няма оправяне. Само който е служил на военен кораб, може да разбере за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още