IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко: Обединението на Русия и Беларус е задача на следващото поколение

Трябва да построим съюзната ни държава така, че да не засегнем интересите нито на руснаците, нито на беларусите, заяви беларуският президент

09:28 | 25.12.19 г. 2
<p>
	Беларуският президент Александър Лукашенко.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Беларуският президент Александър Лукашенко. Снимка: Ройтерс

Беларуският президент Александър Лукашенко отхвърли възможността за обединяване на Русия и Беларус на настоящия етап, предаде ТАСС. Според него това може да бъде задача на следващото поколение.

"Никога не сме били суверенна и независима (държава). Сега за първи път в историята сме независими. Построих тази държава заедно със своите колеги. . . Нима трябва да я сложа в ковчега и да я погреба? Това няма да стане! Как мога да погреба детето, което създадох?", запита риторично той в интервю за радио "Ехото на Москва".

Това, което следва да направим, е "да построим нашата съюзна държава така, че да не засегнем интересите нито на руснаците, нито на беларусите. Може би някога, но не ние, а нашите деца по силата на някакви обстоятелства ще стигнат до решението това да бъде единна държава, и то ще бъде добре, ако го приемат нашите народи", подчерта Лукашенко.

Той посочи, че въпросът за създаване на наднационални органи в рамките на съюзна държава между Беларус и Русия не се обсъжда в процеса на преговорите по съгласуване на интеграционните пътни карти. "Разбрахме се с президента Путин изобщо да не разговаряме на тази тема", каза той. Според него разговорите между Москва и Минск са съсредоточени върху икономическите въпроси, като при това Беларус и Русия си остават суверенни държави.

Според Лукашенко съюзна държава между Русия и Беларус не може да се създава така, както предлага Москва. "Днес въпросът не може да се решава така, както вие /Русия/ предлагате: ето, президент ще бъде този, парламент ще бъде онзи, всичко ще изградим ей така, отгоре", посочи Лукашенко.

Според него сред руснаците има много хора, които са против интеграция на двете държави. "Не защото не обичат Лукашенко и Беларус, а защото се страхуват, че Беларус ще се превърне в олигархическа страна, - обясни беларуският лидер. - Утре подобен изблик ще се получи не само в Беларус, но и в Русия."

Световната общност ще реагира по съответен начин на действията на Русия, ако тя се опита да наруши суверенитета на Беларус, посочи той. "Знаете как ще реагира световната общност: те ще се окажат въвлечени във война. Западът и НАТО не могат да допуснат това (посегателство върху суверенитета на Беларус), защото ще го възприемат като заплаха срещу тях. И донякъде те (Западът) са прави", каза Лукашенко.

По същия начин, ако от страна на Запада последва заплаха срещу Беларус, "това вече ще бъде непосредствена заплаха срещу суверенитета на Русия, - отбеляза той. - Какво означава ракети със среден и малък обсег край Смоленск, и какво - там далече в Полша..."

"Ето това и казах на последните преговори (с президента на Русия), - добави Лукашенко. - Днес ние представляваме преден пост на Русия. Аз зададох на (Путин) въпроса: ти нали не допускаш, че ние ще пропуснем танкове към Москва, ако те тръгнат оттам (от Запад)?"

"Ако изведнъж някой поиска да воюва с Русия, то ние няма да се стоим настрана", подчерта президентът на Беларус, цитиран от ТАСС.

Той каза още, че Русия няма нужда от нова военна база в Беларус. "Каква роля ще играе (една нова военна база) на фронтовата линия? За какво изобщо е нужна тя? Това е само харчене на пари. За какво им е база тук, на границата? Една неголяма ракета - и тази база ще бъде извадена от строя", обясни Лукашенко. Но ако Москва поиска да разположи самолети в беларуските военни бази, "аз съм готов да ги приема лично още утре", добави той.

Лукашенко каза още, че след разпадането на Съветския съюз Русия не е плащала за двете си военни бази на територията на Беларус. "Самият аз никога не съм настоявал за това, тъй като отбраната на беларусите и руснаците е свещено дело", изтъкна той в интервюто си, цитирано от ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
BobyB
преди 4 години
Тоест никога. Тате ще ми купи колело, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
evtimvz
преди 4 години
Те, Сталин и Хитлер, също бяха приятели и склюиха пакт. И какво стана? А Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още