IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром: Подписваме две споразумения с Украйна за пренос на природен газ

Украинската Нафтогаз ще запази за 5 години транспортни мощности от 225 млрд. куб. м газ, включително 65 млрд. куб. м за 2020 г. и по 40 млрд. куб. м за следващите четири

14:00 | 21.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският енергиен гигант "Газпром" ще подпише междуоператорски договор с компанията оператор на украинската газопреносна система, а украинската държавна газова компания "Нафтогаз" - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Това съобщи пред журналисти шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС. 

Организирайки транзита, "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

"Газпром" и партньорите ѝ от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.

Както предвижда протоколът за газово сътрудничество, "Газпром" и "Нафтогаз" ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните претенции по влезлите в сила договори и "така ще бъде възстановен балансът на интереси между страните", посочи Милер.

Този документ ще включва отказ от нови претенции, оттегляне на арбитражните и съдебните искове, по които няма окончателни решения, и ще предвиди плащания по окончателното решение, взето от Стокхолмския арбитраж, каза той. "Газпром" и правителството в Киев смятат да подпишат помирително споразумение, така че Антимонополният комитет на Украйна за оттегли претенциите си.

Руският газов холдинг може да плати на Украйна "близо 2,9 милиарда щатски долара заедно с глобите" в резултат на окончателно решени вече съдебни спорове с "Нафтогаз", каза говорител на "Газпром".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
или ти лъжеш бозугледно... но спокойно не е първото нещо дето си казал и после си се отметнал като руснак от подписан договор :) някак си ви е в кръвта! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Стоянчик, ти или четеш избирателно, или просто си с твърде ограничени умствени възможности.Първо - договорът е категоричен - количествата газ, транзитирани през украйна, ще намалеят значително, следователно укрите ще бъдат все по-малък фактор, ще грабят Газпром все по-малко, което ще позволи на Газпром да намали цените за Европа. Виж цифрите и се поинтересувай колко е капацитетът на Северен поток 1 и 2. Отделно яростната реакция на Германия, а вече и на ЕК срещу американският рекет.За твое сведение - вече има проект и за СП 3. Много е вероятно след 5 години укрите да останат без никакъв транзит... а американците европейският пазар да го забравят.Апропо - никой от Русия или Газпром не е казвал никога, че след 19-а година транзитът през украйна ще спре... просто засега няма начин това да стане - огромните количества, които Газпром продава на Европа няма как да минават само през обходните трасета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Той няма да коментира :)) Само ще ти набие минусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Честито на Императора! Малкият Мук бе обещал нито грам газ през Украйна след 2019 година. Транзит ще има(вярно наполовина), таксата за пренос ще се повиши и глоба ще плати(2,9 млрд $). Весели празници Императоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още