IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Калчев: Кредитирането ще остане високо и през 2020 г. заради ниските лихви

Икономическият растеж на България от 3,8% за първите 9 месеца на година се дължи главно на силното потребление на домакинствата и публичната власт, смята експертът

12:30 | 21.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакванията за икономическия растеж през 2019 г. бяха по-мрачни, междувременно икономиката показа по-бърз ръст. Призракът на рецесията витаеше, защото се очакваше криза. Оказа се, че досега за деветмесечието българската икономика е нараснала с 3,8%, което за нейните възможности е доста солиден растеж. Това каза д-р Емил Калчев, икономически анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той сподели, че основни двигатели за икономиката през годината са били потреблението на домакинствата и на публичната власт.

„Въпросът е в това дали едно голямо харчене води до стабилен, устойчив растеж или до растеж в краткосрочен план на фона на изключително ниския ръст на инвестициите“, коментира още Калчев.

По думи му друг интересен фактор е нетният експорт.

„На фона на доста нисък ръст о 1,8%, нетният експорт допринася съществено за ръста на БВП, но това не е устойчиво, тъй като България е абонирана за висок внос“, споделя анализаторът.

Той посочи, че кредитирането би трябвало да подхранва сериозни инвестиции.

„Кредитирането няма да спре своя ход и през следващата година, тъй като лихвите ще останат на много ниски равнища“, сподели Калчев.

Той обясни, че темата за влизането на България в еврозоната ще бъде основна през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
А като тръгнат да растат след 1-2 години, стой и гледай каква задлъжнялост ще има. Ситуацията след 2008-а ще ни се вижда цвете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още