IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои

Плашещ е растежът, който включва унищожаването на планетата

17:05 | 22.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Коледен шопинг в Берлин. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Коледен шопинг в Берлин. Снимка: gettyimages

Една статия на Financial Times, която ми хвана окото наскоро, се отнасяше до успеха на Мейтуан Диенпин, чието „приложение за всичко“ дава възможност на китайските потребители да си доставят храна, да преглеждат и резервират хотели и дори да поръчват масаж вкъщи, пише Джон Гапър на страниците на британския вестник. След като приходите на компанията нараснаха с 44% през третото тримесечие, сега тя струва около 75 млрд. долара.

Преди шестнадесет години щеше да е трудно да си представим това, като се има предвид, че Китай беше много по-беден, а приложенията за iPhone и други телефони не бяха измислени. Но както отбелязват Карл Маркс и Фридрих Енгелс в Комунистическия манифест от 1848 г., „Необходимостта от непрекъснато разрастващ се пазар за нейните продукти преследва буржоазията по цялата повърхност на земното кълбо.“

Не избирам случайно тези 16 години: Стартирах тази колонка през 2003 г. и днешната статия ще е последната. Това ще е повече довиждане, отколкото сбогом, тъй като след престой в Токио при Nikkei Asian Review, ще се върна следващата година с нова колонка за бизнеса от гледна точка на потребителите и гражданите.

Тъй като наближава краят на годината, моментът е подходящ да поразсъждаваме върху промените през това десетилетие и половина. Много неща се промениха, естествено. В месеца, в който започнах, например, Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка заведе 261 дела срещу фенове за незаконно изтегляне на музика. Това беше отчаян ход, но индустрията процъфтява отново благодарение на Spotify и стрийминга.

Единствената константа в този период беше разрушителната иновация - терминът, използван от Клейтън Кристенсен през 1995 г., за да опише как утвърдените компании биват измествани от технологичните стартъпи. Бързите технологични промени бяха придружени от глобализацията и (доскоро) намаляването на бариерите пред търговията. Иноватори като Facebook, Google и Uber завзеха целия свят.

Маркс и Енгелс са творили в подобна променлива епоха за предприемачеството, по време на викторианската ера на глобализация. Те не я одобриха, но осъзнаха революционната й привлекателност: „Буржоазията, чрез бързото усъвършенстване на всички инструменти за производство, чрез изключително улеснените средства за комуникация, привлича всички, дори най-варварските, нации в цивилизацията.“

Подобни промени настъпваха, когато писах през септември 2003 г. относно финансите: „Възможно е малките момчета - в хедж фондовете и инвестиционните бутици - да излязат по-силни.“ По-късно написах за суоповете за кредитно неизпълнение (с неосъзната ирония), че „оплакването от растежа на пазара на деривати е също толкова безполезно, колкото и протестът срещу настъпващия прилив”.

Относно фармацевтичната индустрия: „Науката, патентното законодателство и фондовата борса гарантират, че големите компании в сектора правят нещо повече от просто преработване на стари хитови продукти.“ За филмите и телевизията по време на враждебната оферта на Comcast към Уолт Дисни през 2004 г.: „Старите начини за предоставяне на съдържание - тези, които са подходящи за студиа и мрежи - губят място за сметка на методите, които предпочита това поколение потребители.“

Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
"Но зад увеличената парична маса стоят пак същите като стойност" - въпрсът е как ще бъдат коригирани стойностите на активите---Минке, който ти каза, че изобщо съществуват "активи" ? Както "пари" реално НЕ съществуват , така реално НЕ съществуват и активи! И двете са чисто и просто ментална конструкция на съществото, нарекло се Човек! В Природата реално няма нито "пари" , нито "активи". Тва дето го мислиш за "актив" не струва и пукната пара, ако "Аз" не го искам, ако не го считам за ценно. Всичките ви "активи" които се га ги водите за такива, са субективно-ситуационни "активи"! Единствените истински активи е това, което физически поддръжа живота и без които живота не би същестуввал, т.е. това са - кислород, вода и храна! Всичко друго е преходно, само тези 3 елемента са БЕЗусловно ценни ЗА ВСЕКИ ЖИВ ОРГАНИЗЪМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Човек на моята възраст вече е бил свидетел на няколко икономически цикъла и ако съм разбрал нещо от тях, то е, че нито една фаза не може да продължава вечно. Не съм сигурен каква ще е промяната, нито кога точно ще настъпи, но знам, че след три, пет или десет години икономическата ситуация вече ще е коренно различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Пак ще дойде време, когато с тъга ще си спомняш за тези ниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои В момента по Россия 1 дават за един руски губернатор,сега в затвора и разказващ за своето"Съзидателното разрушение"и задигнатите от жена му кинти и той като прикритие.Такива ми ти работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
По-високата инфлация от отрицателни лихви ли ще бъде придружена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Централните банки не мислят така . Те са толкова уплашени , че чак ужасени и предпочитат да заменят реалността с нов свят , който да изчезне един ден в имплозия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои Да ве Пеше,във всички аспекти!По новите правила на Туитър,Тръмп може да го баннат без обяснение и да дадат на някогоакаунт със същото име - без никаква правна отговорност!ЧНГ, КоПрР, н.ш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Развитите демокрации намериха вечния двигател - печатането на пари на корем.. количествените улеснения. На това се дължи прогреса последните 20 години. Световния дълг се е увеличил .. но лъвския пай е от страната на тези страни. Т.е. те не си заработват парите ами си ги харчат. Разбира се други държави се облажиха.. но това не променя ситуацията - едни печатат и водят другите за носа. Да видим до кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още