IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко зелен е „братовчедът“ на въглищата?

Увеличената употреба на природния газ създава предпоставки за ръст на течовете на метан, който е с много по-голям краткосрочен парников ефект от въглеродния диоксид

14:43 | 19.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато през 2013 г. бившият американски министър на енергетиката Ърнест Мониц  заяви, че бумът в производството на природен газ помага на САЩ да се бори срещу изменението на климата, не всички бяха убедени в това, знаейки за течовете на метан, разглеждани като сериозна причина за безпокойство.

Както се оказва, тези опасения могат да бъдат оправдани, според нови изследвания, пише Ирина Слав за Oilprice.

„Моят поглед към досегашните доказателства предполага, че тези (течове на метан) по никакъв начин не елиминират значителното предимство на газа пред въглищата относно емисиите на въглероден диоксид“, настоя Мониц.

През 2019 г. проучвания на Университета в Станфорд установяват, че скокът при използването на природен газ в много части на света е помогнал за увеличаване на въглеродните емисии до рекордно високи стойности през последните две години. Сега сме напът да счупим този рекорд и това, според изследователите от Станфорд, се дължи именно на газа.

Употребата на въглища намалява при всички основни замърсители - САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС), а използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) нараства. Заедно с него нараства и използването на природен газ. По-внимателният поглед върху природния газ обаче показва, че растежът на потреблението му в световен мащаб е причина за 60-процентния ръст на въглеродните емисии през последните няколко години. 

И това мнение не споделят само изследователите от Станфорд. В доклад на Global Carbon Project наскоро бе отбелязано, че емисиите са се увеличили с 2,8% в САЩ през миналата година, а в Китай - с 2,3%. При ЕС, въпреки усилята на блока да си спечели репутацията на „най-зелената" икономика, емисиите се увеличават с 2,1 на сто.

Потреблението на природен газ, отбелязват авторите на доклада, е нараснало с най-бърз темп от всички изкопаеми горива, не на последно място заради репутацията му на по-чист „братовчед” на въглищата. С него се повишиха емисиите - корелация, която е единствено логична. Но тук може да се добави и още нещо.

„Използването на природен газ нараства по същество във всеки регион на света - и в много страни - през последните пет години, тъй като потреблението на енергия се увеличава“, се казва в доклада на Global Carbon Project.

Все пак авторите отбелязват, че спадът в използването на въглища и, следователно, емисиите от въглища, е бил осигурен от преминаването към природен газ при много електроцентрали.

„Употребата на въглища спадна с още 10% през тази година и е намаляла наполовина от 2005 г. По-евтиният природен газ и слънчевата енергия печелят пазарен дял“, посочва пред Salon един от авторите на доклада и председател на Global Carbon Project Роб Джексън, добавяйки: „Но повече от половината от нашия природен газ отива в промишлеността и домовете за отопление, а не за генериране на електричество. Тези употреби нарастват бързо, увеличават емисиите на изкопаеми горива, а не ги намаляват. "

Метан срещу въглероден диоксид

Молекулата на въглеродният диоксид съдържа един въглероден атом, свързан с 2 кислородни атома. За разлика от нея, молекулата на метана има 4 връзки: въглеродният атом се е свързал с 4 водородни.

И двата газа се намират в земната атмосфера и осъществяват парниковия ефект. Двете молекули, обаче, се различават в това какво количество слънчева топлина могат да задържат. Тази тяхна характеристика учените наричат „Потенциал за глобално затопляне”.

Метанът е далеч по-мощен (34 пъти) спрямо въглеродния диоксид при улавяне на топлина, но престоят му в атмосферата не е траен. Така че, в краткосрочен план, да кажем 10-30 години, метанът е изключително важен за изменението на климата, но в по-дългосрочен план, като век или два, той играе много по-малка роля за разлика от въглеродния диоксид.

Някои петролни компании са поели ангажимент да наблюдават и отчитат течовете на метан, а други работят върху съхранението и използването на метана за производство на електроенергия. И все пак това може да е далеч от достатъчно, за да реши проблемът с течовете.

Ново проучване на MIT, публикувано по-рано тази седмица, описва проблема кратко.

Въпреки репутацията си на „преходно гориво", самият метан е мощен парников газ и в момента тече от производствени кладенци, резервоари за съхранение, тръбопроводи и градски тръби за разпределение на природен газ. Увеличаването на неговото използване като стратегия за декарбонизиране на електроснабдяването също ще увеличи потенциала за отделяне на повече емисии на метан.

Сателитните изображения са един от начините за справяне с проблема. Този метод помогна за разкриването на пълния размер на щетите от етан, причинени от избухването на кладенец на ExxonMobil през 2018 г. Но проследяването на течовете на метан може да стигне само до генериране на данни за степента на проблема с емисиите. Сателитната технология не може да го реши, така че прогнозите показват, че емисиите отново ще нараснат през 2019 г., за трета поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Основен проблем, водещ до течове при добива на шистов газ, е фракингът. Докато има и друг способ за увеличаване на дебита, с изпомпване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Вхпркки, че никой особено няма да поумнее от това, да првторим: Течовете от метан, са 34 пхти по-опасни от тези на СО2. Т.е....малко парадоксално но, кюмюрените ТЕЦ, да не се окажат по-безопасни за природата от чистите на метан? Щото те, освен случващитеисе течове, не е точно да спират отделянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
знам че съм умен, глупакооо. Много хора са ми го казвали, а наградите ми го доказват! Винаги имам кво да кажа, но честотата на звука е неуловима за неукия *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Иначе зелените хмери искат само едно, яко да доят индустрията и домакинствата с СО2 такси. Услаждат им се зелените хартишки, като гледам колко зелен е станал Инвестеро и на него му се услаждат! :))Кухий, за тебе знаем че си зелен, някои видове никога не узряват! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Умен си бе Кухий, като няма какво да кажеш по темата, пак намери какво да кажеш! Кухий-чучка гоем писател! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Първата очевидна лъжа е, че потребленията на въглища е намаляло. За нещастие не е така... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
по тази тема трябва да се говори малко по научно, с цифри/модели, че в последно време всичкото инфлуенсър , лобист или чист *** се упражнява на общо-говорене по темата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още