IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява през декември до 1%

Общо за ЕС ускорението на инфлацията достига 1,3% на годишна база

13:27 | 18.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната достига ниво от 1,0% през ноември 2019 г., спрямо 0,7%, отчетени през октомври, показват публикувани в сряда данни на Евростат. За същото време през 2018 г. инфлацията е възлизала на 1,9%.

Общо за Европейския съюз ускорението на инфлацията достига 1,3% на годишна база през ноември 2019 г. спрямо 1,1% през октомври. Година по-рано инфлацията на ЕС възлиза на 2,0%.

Най-нисък темп на инфлация на годишна база е отчетен в Италия, Португалия (по 0,2%) и Белгия (0,4%). Най-високите увеличения в цените на годишна база са регистрирани в Румъния (3,8%), Унгария (3,4%), Словакия (3,2%) и Чехия (3,0%), става ясно от данните на статистическата служба на Европейския съюз. 

В сравнение с октомври инфлацията е спаднала в пет държави членки, останала е непроменена в две и е нараснала в двадесет.

През ноември най-висок принос към годишния темп на инфлация в еврозоната оказват цените на услугите ( които нарастват с 0,82 процентни пункта ), следвани от тези на храни, алкохол и тютюн, неенергийни промишлени стоки и енергия.

Базовата инфлация във Великобритания се задържа на най-ниското си равнище от три години насам през ноември, докато Английската централна банка се подготвя да обяви последното си решение за паричната си политика през тази годината, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,5% на годишна база през ноември, което съответства на най-ниския темп на ръст от ноември 2016 г., съобщиха в сряда от Националната статистическа служба на Великобритания.

Въпреки това цифрите вероятно ще засилят натиска върху Централната банка на Англия по време на последното ѝ заседание относно паричната политика през тази година.

Очаква се членовете на борда Майкъл Сондърс и Джонатан Хаскел да повторят призивите си за по-ниски лихви на заседанието в четвъртък на фона на нарастващите признаци на икономическа слабост.

Инфлацията се движи доста под целта от 2% на Английската централна банка, а институцията очаква ръстът на цените да се забави още през следващата година и да остане под целта до втората половина на 2021 г.

Инфлацията може да бъде ограничена през следващите месеци и от рязкото покачване на паунда тази година, което понижи цените на вноса. От средата на август паундът е нараснал с почти 11% спрямо валутите на основните търговски партньори на Великобритания. Това е най-голямото увеличение в цената на британската парична единица от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ilioo
преди 4 години
не знам как я смятат и какви уреди и формули използват, но определено са за нобелова награда. Това е нов вид математика :) само 2019 е 20% тина процента, или са объркали мястото на запетаята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 4-5 ГОДИНИ " НИСКАТА ИНФЛАЦИЯ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още