IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръща ли Wall Street гръб на изкопаемите горива?

В свой доклад инвестиционната банка Goldman Sachs препоръчва на големите петролни дружества да се пренасочат към по-чисти сектори като електромобилите и ВЕИ

19:00 | 18.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската публична банка Goldman Sachs заяви, че вече няма да финансира проекти, свързани с въглища или проучване на петрол и газ в Арктика.

В своята нова рамка от политики за опазване на околната среда инвестиционната банка призна необходимостта от спешни мерки по отношение на климатичните промени, отбелязвайки, че бездействието ще се окаже „скъпо за нашата околна среда, за хората и икономиката“, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Изглежда, че за първи път една от най-големите американски банки прекъсва финансирането за цели части от сектора на изкопаемите горива. 

„Актуализираната политика на Goldman Sachs показва, че американските банки могат да зачеркнат петрола и природния газ и сега другите големи банки, особено JPMorgan Chase, която е най-големият поддръжник на изкопаемите горива,  трябва да последват примера на Goldman“, споделя Ясон Опеня Дистерхофт от Rainforest Action Network.

Също така Goldman Sachs заяви, че ще осигури финансиране в размер на 750 млрд. долара за „климатичния преход и финансиране на приобщаващия растеж“ през следващото десетилетие.

Отделно Morgan Stanley пише в бележка, че фокусът върху въпросите за околната среда, управлението и социалната тема се е увеличил, „създавайки както рискове, така и възможност“ за енергийния сектор в САЩ.

Според банката се увеличава риска от относително по-ниско ниво на ефективност на компаниите, които не успяват да интегрират основния си бизнес към новите тенденции.

Инвеститорите активисти също продължават да оказват натиск върху самите дружества. Холандската акционерна активистка група Follow This подготвя допълнителни климатични решения на предстоящите годишни срещи на акционерите на ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell и Equinor.

В своя доклад относно декарбонизацията, който беше публикуван по-рано този месец, Goldman Sachs отбелязва, че броят на предложенията на акционерите, ангажирани с климата, почти се е удвоил от 2011 г., докато броят на акционерите, застъпващи се за тези резолюции, се е утроил.

Половината от тези резолюции са насочени към петролната, газовата, комуналната и въгледобивната промишленост.

„Според нас това създава сериозно затягане на условията за финансиране, насочено към въглеводородната индустрия, което води до нова ера за ограничаване на капитала“, се посочва в доклада на банката.

Важно е обаче да се отбележи, че изменението на финансовите условия на някои отрасли подкопава значението на новата политика на Goldman. Въглищната промишленост умира от бавна, но болезнена смърт; не е ясно защо основните инвестиционни банки биха искали да влязат в този сектор все пак. Същото важи и за арктическия петрол. Royal Dutch Shell изостави своята голяма програма за проучване на Арктика в началото на това десетилетие и това не беше свързано с притеснения относно изменението на климата.

Освен това банката отбелязва, че „недостигът на инвестиции“ в петрол ще доведе до „структурно“ затягане на доставките през 2020 г. В скорошна бележка относно изследването на собствения си капитал инвестиционната банка посочи, че вижда това като възможност и намира „подценени“ компании, които може да препоръча на своите клиенти. Така че ангажиментът на Goldman за устойчивост стига само дотук.

В своя доклад за декарбонизацията кредиторът призовава най-големите петролни компании да започнат трансформация на своя бизнес към по-ниски нива на въглеродни емисии. Според кредитора въпросните дружества могат да се насочат към различни сектори, включително развитие на зарядната инфраструктура на електромобилите, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), биогоривата и улавянето и съхранението на въглерод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
desperado
преди 4 години
Импе, не ги открехвай ами си кюти и си лапай дивидента! само за едно ме е яд, можех лесно да сложа преди година още поне 100 к ама реших да има пусти кеш... а то Nothing compares to Gazprom
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Оставяте газчицата в Арктика на Газпром?Ми - ок: няма проблем. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още