IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична общината минава изцяло към електронни обществени поръчки

Над 150 електронни услуги ще предоставя общината до две години

16:59 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След 1 януари 2020 година няма да е нужно гражданите на столицата да декларирнат в общината покупката и продажбата на имоти. От Нова година също така общината преминава изцяло към електронни обществени поръчки. 

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представяне на Стратегията за дигитална трансформация на София в Столична община.

По думите на Фандъкова за София дигитализацията е и инструмент за икономическо развитие и стимулиране на иновационната среда. Щастливи сме, че София вече е на второ място сред десетте най-бързо развиващи се техологични центрове в Европа. IT секторът става част от визитната картичка на София, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че до септември тази година в София стартираха седем проекта от сферата на дигитализацията и информационните технологии за общо 97 млн.долара. За пет години ръстът на софтуерния сектор е 20 на сто. София е и един от първите осем града, в които ще се намират първите европейски суперкомпютри, каза още столичният кмет.

Над 150 електронни услуги ще предоставя Столичната община до две години, стана ясно в Столична община. С тази задача се ангажира Владимир Данаилов, зам.-кмет в новосъздаденото направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", който бе представен днес от кмета на София.

В момента СО предоставя на гражданите и бизнеса 50 услуги, предстои те да бъдат модернизирани чрез въвеждане на нов начин на електронна идентификация и плащане.

Сега средно в София всеки гражданин губи пет дни годишно в административни процедури, целта е това време да бъде намалено на един ден и като крайна цел да отнема минути, посочи Данаилов. Целта е гражданите и бизнесът да разполагат с повече реални електронни услуги и да се внедрят технологични услуги в работата на всички сектори за града. Идеята е общината да не изисква от гражадните и бизнеса документи, с които тя на практика разполага и издава.

Основна цел на Стратегията за дигитална трансформация на града е отварянето на данните и съзадването на регистър с данни, посочи Данаилов. Това според него ще даде възможност за вземане на решения на важни ежедневни въпроси и ще позволи иновативни компании да направят различни приложения в "Топлофикация", транспорта, сметосъбирането, което директно ще повиши качеството на живот. 

Кметът Фандъкова даде като пример за модернизация на електронна система информационната система за детските градини и ясли, с която през тази година са спестени на гражданите седем документа, които бяха нужни за записване и които общината издаваше. Кметът припомни, че СО е първата община, която има връзка с КАТ, а вече и с Агенцията по вписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
След 1.01.2020 всички общини поетапно трябва да преминат към ел.платформа за обществени поръчки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още