IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добър контрол и преразпределяне на средствата договориха медицинските сестри с Борисов

По време на срещата са били обещани повече проверки за това дали се надписват клинични пътеки, както и дали има нарушения в съответните лечебни заведения

22:33 | 16.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повишаване на контрола и подобряване на преразпределянето на средствата, за да може да има процент и за медицинските специалисти е било договорено на срещата с премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет на Мая Илиева, представител на протестиращите медици, след разговорите с министър-председателя.

Това трябва да бъде заложено и в Националния рамков договор (НРД). Илиева добави, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поел ангажимент НРД да бъде подписан следващата седмица и тогава ще има нова среща. По време на днешната среща са били обещани много повече проверки на различни институции за това дали се надписват клинични пътеки, както и дали има нарушения в съответните лечебни заведения.

По време на разговорите медицинските сестри са поискали Колективните трудови договори (КТД) да бъдат задължителни, независимо от собствеността. Мая Илиева уточни, че в момента работодателят е задължен да преговаря, но не е задължен да го разпише.

Говорено е било за общите проблеми и условията на труд, обсъдено е било и какви реформи могат да се направят в здравеопазването, както каза Илиева. Здравният министър е поел някои ангажименти, които протестиращите медицински сестри се надяват да бъдат изпълнени в скоро време, някои - до края годината, други - през януари.

По отношение на заплатите - трябва да достигнат нивата на КТД в отрасъл здравеопазване - 950 лв., посочи Илиева. Трябва да бъде променено и работното време за хората, работещи в интензивните звена в реанимациите на 7-часов работен ден. Но това ще стане след консултации с останалите синдикати, за да се промени Наредбата за намаленото работно време, почивките и отпуски, коментира Илиева.

След края на брифинга Мая Илиева обяви, че палатковият лагер пред Министерски съвет засега се вдига. Тя каза, че протестиращите медицински сестри разчитат другата седмица да бъде подписан НРД, както и да има реална реформа в здравеопазването в полза на пациентите и работещите в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Не го правят. Да се допитват до бизнеса означава до цялата верига, не до единични компании. Когато има открито обсъждане с много учасници, фирми участващи в отделни звена по една верига проблемите и вратичките се изглаждат. Когато се обсъждат промени в регламентите за пътно строителство и участват фирми строителни, поддържащи, надзорни, застрахователни и транспортни фирми ефекта ще е много по-добри закони от сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
трябва да търсят съвета на бизнеса---че те точно това правят, с тънката разлика че те са голяма част от бизнеса ;) По чисто бизнес интерес не реформират здравната каса, по чисто бизнес интерес правят некашчествени пътища/ремонти и тнт. ключа към бараката може би е другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
що за глуууупост си написал.... с ирония е, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Правителството ги изслушва според мен не от добра воля, а от страх да не се разрастне протеста и да паднат от власт, защото лесно може да се стигне до там. Обаче това не е устойчив начин за развитие на икономика. Защото протестите се съставляват от бедни хора без визия за голямата картина и имат за цел едностранни социални придобивки. А икономиката се крепи на богатите, които никога няма да излязат на протест, по-скоро ще си преместят фирмата в друга държава. Затова е изключително важно управляващите да имат смелостта и самоинициативата да прокарват важни реформи без външно подтикване, даже обратното, трябва да търсят съвета на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Радвай се, че поне имаме правителство което изслушва хората и се опитва да им реши проблемите, вместо да си прави оглушки като всички предишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още