IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дигиталната телепортация" има потенциала да промени света

Виртуалните пътувания все още зависят от много технологии, чието развитие ще видим през следващите години

21:04 | 16.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Слагате малки, удобни очила, вдигате контролерите и натискате бутон. Дрон излита над препълнените градски улици. През очилата виждате какво вижда и дронът - жив 360-градусов изглед към очукани къщи и изкоренени дървета. Когато погледнете надолу, виждате това, което се намира под дрона. Пълноцветната картина не прекъсва, няма забавяне. Всъщност се телепортирате дигитално, виждайки последиците от природно бедствие.

Или поне това е целта. “Дигиталната телепортация”, както това поле е известно, все още не съществува. Привържениците на технологията вярват, че в следващите години миксът от виртуална реалност, бързите мрежови връзки и машини като дроновете ще позволи на хората да се потопят в реална, далечна среда, в реално време, пише Wall Street Journal.

“Доставката на живо е нов вид инструмент, който ще промени начина, по който преживяваме света, който ще позволи да бъдем на място, когато нещата се случват”, коментира Марк Карел-Билиар, старши управляващ директор на Accenture Labs, която съветва компании по въпросите за виртуалната и добавената реалност.

Въпреки че виртуалната реалност показва предварително записани сцени, виртуалната реалност на живо, която започва да се прокрадва в класните стаи и в компаниите, позволява на потребителите какво се случва на живо. Компаниите вече започват да свързват опростени версии на виртуалната реалност на живо с дронове, което дава на потребителите усещането, че се намират на друго място.

От май тази година израелски войници на границата с ивицата Газа използват система от дронове за шпионаж. Те търсят местата, на които са разположени експлозиви и бойци от противниците, както и да отклоняват летящи обекти, изпратени срещу тях, твърдят Израелските сили за отбрана. Дронът предлага около 130-градусова картина на живо в очилата на пилота, позволявайки на войниците да изследват опасни райони без да рискуват сигурността си.

За Xtend, базиран в Тел Авив разработчик на системата, бойното поле е само началото. В крайна сметка компанията иска да изгради лесен за управление дрон, който предлага 360-градусово 3D видео на живо, предавано чрез очила за виртуална реалност. Xtend е основана от Матео и Авив Шапира, братята зад Replay Technologies, която позволява на зрителите да гледат спортни събития във виртуална реалност, и която беше придобита от Intel през 2016 г.

Значителни технологични препятствия стоят на пътя на осъществяването на крайната им цел. Количеството данни, необходимо за 360-градусово 3D видео на живо не може да се предаде без значителни забавяния във времето при сегашните мрежови технологии, коментира Якоб Чакарески, който управлява Laboratory for Immersive Communication в Университета на Алабама. Очилата обичайно са тромава и скъпа техника, а системите изискват допълнителни графични карти и кабели, посочва той. Появата на ултрабързите 5G мрежи и изчислителната мощ, които ще позволят по-бързата обработка на данни по-близо до устройствата, а не в облака, могат да помогнат за справяне с тези проблеми. Но 5G услугата все още е в зародиш.

Някои стартъпи вече разработват виртуална реалност на живо без дронове. Студентите, учещи в Fordham University в Ню Йорк, който има два кампуса, могат да използват услуга, наречена Chimera, дело на базирания в Ню Йорк стартъп Pagoni VR, за да присъстват виртуално в класните стаи в другия кампус.

Стартъпът Immertec пък си партнира с Johnson & Johnson, за да предлага на лекарите възможност да гледат в реално време чрез виртуална реалност реални хирургични процедури в десетки американски болници.

Виртуалната реалност на живо може да даде на хората достъп до места, които не могат да посетят физически. Базираната в Сиатъл Pyrus Medical разработва система, която дава на хирурзите поглед вътре в кръвоносните съдове на пациентите. Системата използва очила за виртуална реалност и сензори, закачени за катетри, поставени по време на операцията. Компанията все още не е тествала решението на хора, но твърди, че то може да направи хирургичните операции минално инвазивни.

При дроновете ситуацията е по-сложна. Технологичните разработки, необходими за полезна, широкоразпространена телепортация чрез дрон вероятно ще е появят чак след години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
*** е оня късия джуджар от север !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
зада не станеш фен на *** :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Защо са нужни тези сложни технологии, след като има халюцигенни наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още