IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятно ПОК Доверие е изтеглило вложението си в Expat SOFIX ETF

На тези мисли навежда увеличеният дял на УПФ Доверие във „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ

11:10 | 13.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ПОК Доверие</em></p>

Снимка: ПОК Доверие

Вероятно ПОК Доверие е изтеглило вложението си в Expat SOFIX ETF, за което фондът съобщи 3 декември 2019 г.

Тогава УД „Експат Капитал“ АД съобщи, че Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е получил поръчка за обратно изкупуване от институционален инвеститор за 6,3 млн. дяла на пазарна стойност около 5,8 млн. лв. Обратното изкупуване ще се извърши срещу размяна на кошница от акции (basket of securities) от портфейла на фонда, като инвеститорът ще получи пропорционално на своя дял пакети от 15-те акции, включени в индекса SOFIX, които са собственост на фонда..

Вчера „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ обяви, че УПФ Доверие е увеличило дела си във ФНИБ АДСИЦ от 4,54% до 5,06%, а на тази основа ПОК Доверие има непряко участие от 6,86%. Увеличението в дела само на ФНИБ АДСИЦ е с 0,52 процентни пункта. ФНИБ има 34 641 925 издадени акции и 0,52% са 180 138 акции.

В последните дни (след 2 декември) няма нито един ден, в който търговията с акции на ФНИБ да е за 180 138 акции. Рекордът е 13 838 акции, изтъргувани на 3 декември, тоест над 10 пъти по-малко. Затова обосновано може да се предположи, че ПОК „Доверие“ е ликвидирало участието си в Expat SOFIX ETF.

Причините за продажбата може да са няколко. Например стартирането на Short фонд от 15 януари 2020 г., което да е против разбиранията на ПОК Доверие.

Може да е и несбъдването на плановете за Expat SOFIX ETF да има 100 млн. лв. активи - планове, обявени през 2016 г. В този смисъл помощта на ПОК Доверие и на другите три пенсионни фонда да направят фонда голям, за да е видим за чуждестранните инвеститори, се е оказала ненужна, защото те не дойдоха.

Причина за продажбата може да е и рекордно ниската цена на дял от Expat SOFIX ETF от около 0,93 лв. спрямо рекордна около 1,33 лв. и начална около 1,03 лв. преди малко над 3 години. Тоест спад около 10% за три години, което едва ли е радост за бъдещите пенсионери, вложители в пенсионните фондове.

Възможно е раздялата да е комбинация от посочените причини.

Така имаме изненада, защото логичният продавач на дялове от Expat SOFIX ETF бяха фондовете на ПОАД Алианц България, защото те обявиха продажби на дялове от „Стара планина холд“ АД и „М+С Хидравлик“ АД. Данните обаче показват, че и ПОК „Доверие“ е активно.

Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените публични дружества компании.
 

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 4 години
Не разбрах какво имате предвид. Нито кой се тюхка и защо (аз за нищо, просто отчитам дейност, пиша статия). Второ защо да се ровя в отчети на "фонда" (кой фонд, УПФ или ЕТФ) и ЦД, като нещата са обосновано ясни?Не разбирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
vale1
преди 4 години
"Вероятно ПОК Доверие е изтеглило вложението "......"Затова обосновано може да се предположи, че ПОК Доверие е ликвидирало участието си в Expat SOFIX ETF"Автора вместо да прави само предположения да вложи малко труд и да прегледа всекидневните отчети на фонда и ЦД,да види фактите и да спре да се тюхка за акциите си в БРЕФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още