IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард отново призова правителствата за фискални стимули

Французойката изрази готовността на Управителният съвет на ЕЦБ да коригира всички свои инструменти, за да гарантира, че инфлацията ще се движи трайно към целта

17:10 | 12.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс

„Повишаването на заетостта и увеличаването на заплатите продължават да са в основата на устойчивостта на икономиката в еврозоната“, каза управителят на ЕЦБ Кристина Лагард по време на пресконференцията след първата официална среща на борда, откакто пое поста.

В светлината на понижените перспективи за инфлацията Управителният съвет повтори необходимостта паричната политика да остане силно приспособима за продължителен период от време, за да подкрепи ускоряването на инфлацията в средносрочен план. Поради тази причина Лагард потвърди, че институцията ще следи внимателно развитието на инфлацията и въздействието на разгръщащите се мерки на паричната политика върху икономиката. Французойката изрази готовността на Управителният съвет да коригира всички свои инструменти, според случая, за да гарантира, че инфлацията ще се движи трайно към целта.

Според Лагард, в бъдеще разширяването на еврозоната ще продължи да се подкрепя от благоприятни условия за финансиране, по-нататъшно увеличаване на заетостта във връзка с нарастващите заплати, леко разширяващата се фискална стабилност в еврозоната и продължаващият - макар и малко по-бавен - растеж на глобалната активност.

Французойката добави, че рисковете, свързани с перспективите за растеж на еврозоната, като различните геополитически фактори, нарастващият протекционизъм и уязвимостта на развиващите се пазари, отчитат тенденция към намаляване.

Управителят на ЕЦБ използва възможността отново да призове националните правителства да предприемат фискални стимули, заявявайки, че за да се усвоят пълните ползи от паричната и другите политики трябва да допринесат за повишаване на потенциала за глобален растеж в дългосрочен план, като подкрепят съвкупното търсене в настоящия момент и намалят несигурностите. Прилагането на структурните политики в страните от еврозоната трябва да бъде значително засилено, за да се повиши производителността и потенциала за растеж в еврозоната, да се намали структурната безработица и да се увеличи устойчивостта.

Правителствата с „фискално пространство“ трябва да са готови да действат ефективно и навреме. В държави, където държавният дълг е висок, правителствата трябва да провеждат разумна политика и да изпълняват целите на структурния баланс, което ще създаде условия за успешното функциониране на автоматичните стабилизатори. „Всички държави трябва да засилят усилията си за постигане на по-благоприятен за растежа състав на публичните финанси“, каза още Лагард.

По отношение на приоритетите на ЕЦБ Кристин Лагард каза,че прозрачното и последователно прилагане на рамката за фискално и икономическо управление на Европейския съюз в отделните страни остава от съществено значение за засилване на устойчивостта на икономиката в еврозоната. Подобряването на функционирането на Икономическия и валутен съюз също остава приоритет за институцията. Управителният съвет приветства продължаващата работа и настоятелно призова за по-нататъшни конкретни и решителни стъпки за завършване на банковия съюз и на съюза на капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард продължава неправилното емитиране на евро.Банковата грешка подсигурява нови щети за Европейският съюз.При запазване на банковата грешка, колкото повече е европейския икономически растеж толкова повече са нанесените щети. Тези щети подсигуряват начало на стихиен етап на европейска криза.За устойчиво проспериращ Европейски съюз е необходимо правилно емитиране на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още