IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашени са основните „житници“ на планетата

Съществува заплаха климатичните промени да доведат едновременно до лоша реколта в основните региони на световно производство

19:00 | 10.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните световни житници са заплашени от екстремни климатични условия, които биха могли да ги връхлетят по едно и също време, причинявайки неимоверен спад на производството с рискови последици. Това се посочва в две проучвания, публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

През 2007 и 2008 година в редица страни в Азия и Африка имаше "бунтове на глада" заради рязкото увеличение на цените на земеделските и хранителни продукти, най-вече зърнени храни, чиито цени скочиха почти двойно.

Съществува обаче заплаха климатичните промени да доведат едновременно до лоша реколта в основните региони на световно производство, което би попречило да се компенсира дефицитът в една част от света с внос от друга и и може да предизвика точно такива последици. Това се посочва в две проучвания, публикувани в списание Natural Climate Change.

В първото проучване научните работници в австрийски институт са разгледали данните за световното производство на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) за големите производствени зони (САЩ, Аржентина, Европа, Украйна/Русия, Китай, Индия, Австралия и Бразилия). В тези страни през 2012 година са произведени 56 процента от пшеницата в света, 56 процента от царевицата, 73 процента от соята и 38 процента от ориза.

За първите три култури анализът показва, че има значително увеличение на вероятността от лоша реколта заради климата в няколко производителни региона по едно и също време, обясняват експертите.

Същото се отнася и за соята, която не понася добре температури над 30 градуса по Целзий. Ако това се случи по едно и също време във всички региони, които произвеждат тази култура, то производствените загуби биха могли да достигнат 12,55 милиона тона спрямо 7,2 милиона през 1988/89 година - едни от най-лошите години за реколтата от соя, изчисляват авторите на проучването.

В друго проучване изследователите от института за климатични промени в германския град Потсдам предупреждават за двайсет пъти по-голям риск от горещини, които да засегнат едновременно производствените зони в Северното полукълбо, допълва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Я точно поясни как този велик Марк Рич създаде зърнена криза при положение че правителството беше на БСП, цените на зърното, брашното и хляба бяха контролирани от същото това правителство, а износът на зърно се одобряваше лично от Министъра на Земеделието Васил Чичибаба в съответствие насоките дадени от Жан Виденов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 4 години
В контекста на написаното в статията възниква и въпрос свързан с цената на ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ у нас и в чужбина. В последната година цените на земеделската земя в чужбина рязко скочи , а нашата благодарение на "ПАТРИОТИЗМА" ни да не допускаме чужденци да купуват земята бе изкупена без пари и попадна в ръцете на шепа ЧОКОИ, които държат 85 % от обработваемата земя. Държейки в ръцете си зърнения баланс на държавата , ТЕ са в състояние да свалят от власт всяко правителство , като пример за това е Жан Виденов и кризата създадена му от Марк Рич и неговите български другари. Марк Рич вече не е между живите , но българските му другари от една варненска групировка продължават да държат здраво в ръцете си нещата. Наложените от ЕС ограничения върху размера на обработваемите земи, наложи ЧОКОИТЕ да търсят решения в промяна на основни закони свързани със земеделието , със създаване на нов закон за земеделските земи , с НОВИ ПЛАНОВЕ ЗА УЕДРЯВАНЕ , ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АРЕНДНИ ДОГОВОРИ И ОТМЯНА НА ЗАКОН ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО. Гърчовете са големи , а ОМБУДСМАНКАТА ни реши, че е време да започне нещо което забравихме още през 2007 година когато изтече срока за реституционни претенции за земеделската земя. ПРЕДЛОЖЕНАТА НОВА РЕСТИТУЦИЯ С ОБЩИНСКА ЗЕМЯ СЪЗДАВА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПОЗНАТИ ИЗМАМНИ СХЕМИ В КОИТО ЩЕ ЦЪФНЕ ЕДНА ВЪЗТАНОВЕНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ГРАДИНКИ И УЛИЦИ НА СОФИЯ ВЪРХУ КОИТО ЩЕ СЕ СТРОЯТ НЕБОСТЪРГАЧИ. АЛЧНОСТТА ПРИ НЯКОИ Е ПРИДОБИЛА ТАКОВА БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА КОЕТО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ТОВА НА БОЛНИТЕ ОТ БЯС КУЧЕТА. Нещата не само у нас , но и в света не са по реда си. Побъркването е тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Еха и какво се задълбочава! Рекордната реколта от пшеница в България от близо 6 млн. тона не е изненада, потвърждава се тенденцията в последните години добивът у нас да бъде стабилно на нива над 5 млн. тона, а далеч назад останаха годините, когато произвеждахме около 3-3,5 млн. тона. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.ОЩЕ ПО ТЕМАТАДобрата реколта от пшеница няма да свали цената на хляба, смятат експертиЗърнопроизводители ще ползват общо 5 млн. лева нисколихвени кредити от ДФЗПоследните години според Инвестеро реколтата е рекордна! ЧЕТИ:Рекордната реколта според него е резултат от увеличените площи и използването на по-добри семена. Поздравления за производителите, предстои да видим дали пазарът може да поеме такива големи количества, допълни Симов.Той също така очерта и проблемите пред българските зърнопроизводители смазващата конкуренция от страните от Черноморския басейн като Русия и Украйна, които изкарват на пазара огромни количества зърно.-------------------Сега отделяш плявата на Аспарух от зърното на реалността или ти си политкоректен към Блумберговата изме.т!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Каква пшеница произвежда Русия: В структуре урожая основная часть пришлась на пшеницу четвертого класса - 47,3%. Доля пшеницы третьего класса составила 31,2%, пятого класса - 21%, второго класса - 0,03%. Кроме того, в России впервые с 2012 года была выявлена пшеница первого класса (0,01%).И още нещо по качеството: Вьетнам приостанавливает импорт российской пшеницы. Из страны поступило письмо в Россельхознадзор, в котором содержится просьба приостановить выдачу фитосанитарных сертификатов поставщикам пшеницы во Вьетнам,Като цяло рекордните добиви на зърнени култури в Русия не са особено рекордни. Нивото от 1978 г. беше достигнато през 2017 г., при несравнимо по-добри агротехника и сортове няма нищо впечатляващо. Ръстът на добивите на пшеница е за сметка на намаляване добивите на други култури, което изобщо не потвърждава тезата ти че се дължи на климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Няма страшно.Възхода на добивите в Русия поради климатичните промени ще компенсира недостатъка от "основните житници". За 15 години реколтата в Русия е нараснала с поне 30-40% главно заради увеличаването на годната за земеделие земя поради затоплянето. Украйна също има ползи от климатичните промени.В България за жалост става все по-сухо и тенденцията се задълбочава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
На Пурко затуй му плащат , да лупа глупости тука . Въобще Инвестор трябва да се чете винаги наопъки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Ужас! Да се чудиш как соята, кафето и житото, са оцелели милиони години и са преминали през затопляния и ледени епохи. А сега с половин градус като се вдигнат температурите - драма! Не знам как г-н Илиев ги пляска тия неща тук с чиста съвест, без да му мигне окото. На мен щеше да ми е малко неудобно на негово място. Да представяш научни предположения, като факти следствие от някакво глобално затополяне без да търсиш второ мнение е наистина "сериозна" журналистика! РЕСПЕКТ! В България агрономи и специалисти по растителна защита, университетски преподаватели по тези култури няма явно... Направо ми е жал, честно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още