IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беше силна година за златото, но идната може да се окаже още по-добра

Goldman Sachs Group Inc. и UBS Group AG прогнозират, че през следващата година цените ще се покачват до 1600 долара за трйунция

17:10 | 11.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Впечатляващият напредък на златото през 2019 г. бе подпомогнат от търговската война, разхлабената парична политика във водещите световни икономики и устойчивото предоставяне на количествени облекчения от страна на централните банки. Всичко това може да продължи и в новото десетилетие, посочва Bloomberg в свой материал.

С наближаването на 2020 г. BlackRock Inc., най-големият финансов мениджър в световен мащаб, остава оптимистичен по отношение на хеджирането в злато, а Goldman Sachs Group Inc. и UBS Group AG прогнозират, че през следващата година цените ще се покачват до 1600 долара за трйунция - ниво, последно наблюдавано през 2013 г.

Цените на златото се насочват към най-големите си годишни повишения от 2010 г. насам. Тази година стойностите на ценния метал бяха подхранвани от фактори като преобладаващите превратности в търговската война и тройното намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв и други централни банки. Все пак, тъй като световните акции продължават да се търгуват достатъчно добре и американският пазар на труда се оказва устойчив, перспективите за златото не са ясни поради несигурността какво ще направят централните банки през 2020 г. злато злато

„В тази среда евентуални сътресения за акциите вероятно ще възникнат от опасения относно икономическия растеж и/или геополитиката. И в двата сценария златото вероятно ще се окаже ефективно за хаджиране", казва Ръс Коестерич, портфейл мениджър в BlackRock Global Allocation Fund.

Цената на златото се повиши с 14% тази година. Това води до средно повишение в стойностите му за трета година от последните четири, като единството отчетено понижение е спадът с 1,6%, отчетен през 2018 г. През септември стойността на ценния метал достигна 1557,11 долара за тройунция, което е най-високото й ниво от 2013 г. насам.

Геополитическите и икономическите рискове вероятно ще се проявят през 2020 г., точно както през тази година, което би могло да подкрепи златото: търговско споразумение от първа фаза между двете най-големи икономики може да изглежда близо, но САЩ обещаха, че ще наложат нов кръг от мита върху китайския внос, ако сделка не е постигната до 15-и декември.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември, но преди това е възможно процедурата по импийчмънт да бъде доведена до край. Доналд Тръмп каза много различни неща по отношение на търговската война, като позицията му се изменяше от седмица на седмица, включително последните му коментари, че харесва идеята да изчака до след изборите, преди да подпише сделка.

Докато цената на златото се поддържа от продължаващата търговска война, рисковите активи като американските акции намират подкрепа от оптимизма за пробив в преговорите. Кристина Хупър от Invesco Ltd., прогнозира ръст на цената на златото в диапазона между 5% и 8% през следващата година. злато злато

Златото ще „има определени периоди на превъзходство, когато искаме да се отървем от риска“, казва Хупър. И все пак „когато погледнем назад към 2020 г., то няма да бъде един от най-силно представящите се активи. Акциите ще се представят по-добре, недвижимите имоти ще се представят по-добре и индустриалните метали ще се представят по-добре“.

Но ако през 2020 г. се забелязва икономическа слабост, цените на акциите ще намалеят и Фед вероятно ще възобнови понижаването на лихвите, според Крис Манчини, анализатор от Gabelli Gold Fund.

Фед постави на пауза облекченията след като намали лихвените проценти три пъти през тази година, след като растежът на икономиката се влоши, настроенията на бизнеса бяха засегнати от несигурността по отношение на търговията, а инфлацията остана под целта. Членовете на борда на централната банка ще проведат последната си официална среща за тази година в сряда.

„Златото ще се търгува средно за около 1400 долара за тройунция през първото тримесечие на 2020 г., въпреки че дългосрочните перспективи изглеждат по-стабилни“, казва стратегът на ABN Amro Bank NV Джорджет Боеле.

„Ако рисковите активи продължат да увеличават стойностите си, инвеститорите трябва да купят злато, заради което се очакват нови циклични максимуми до края на 2020 г.“, заявиха от Citigroup Inc.

„Златото не може напълно да замени държавните облигации в портфейлите на инвеститорите, но възможността за пренасочване на част от нормалната експозиция в облигации към злато е много благоприятна“, каза Михаил Спрогис от Goldman. „Все още виждаме повишения в цената на златото като опасенията от засилената политическа несигурност вероятно ще подкрепят инвестиционното търсене“, добави Спрогис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Един смахнат биткойн от 250 долара отиде на 19 000 ,че златото ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Ще, ще...вече има залози...може и да се проточи, но ще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Цена от 1600 е нищо за златото,за да отрази инфлацията и печатането напари последното десетилетие трябва да се качи над 5000 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още