IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира 24 фирми за картели в санирането

Заради сътрудничество в производството Комисията е освободила от санкция едно дружество и е намалила глобите на две други

15:15 | 10.12.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и налага имуществени санкции на дружества, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

С решение от 5 декември 2019г. Комисията постановява извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и налага имуществени санкции на фирмите: „Мултиплекс инженеринг“ ЕООД, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Димитров и син“ ЕООД, „Адапт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Тобо инвест“ ЕООД, „Фрибул“ ООД, „Корект“ ЕООД, „Инфрам“ ЕООД, „Интконс“ ЕООД, „Ен Екип“ ООД и „Протико Ил“ ООД.

С друго решение от същата дата КЗК налага имуществени санкции на „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Протико Ил“ ООД, „Консултантска Инженерна група“ ООД, „Кимтекс – ЛС“ ООД, „Експрес Консулт“ ЕООД, „Соларват“ ЕООД, „БОАЛ“ ООД, „Пешев“ ЕООД, „Джи Ер Ен Пауър България“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ ЕООД и „Енерджи Про Дм“ ЕООД.

Установените нарушения представляват картели (забранено споразумение и/или съгласувана практика) за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев, посочват от антимонополната комисия. 

Обществените поръчки са с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В рамките на проучването КЗК е установила, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите.

Споразуменията имат за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределят избора на възложителите.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

От КЗК посочват, че за първи път в антитръстовата практика на Комисията предприятия, участници в картели, са се възползвали от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, като подадали искания и представили доказателства, които са подпомогнали доказването на нарушенията. Заради сътрудничеството им в производството, Комисията предостави пълно освобождаване от санкция на едно дружество и намаляване на санкциите на две други дружества.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и относно предявени твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.

Припомняме, че КЗК обвини 33 строителни фирми в картел при санирането на сгради и образува производство по сигнал на кмета на Община Търговище в края на юни.

В края на миналата година КЗК обвини 11 строителни фирми в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, а малко преди това откри договаряне между 13 фирми отново по сигнал на кмета на Търговище.

По Националната програма за енергийна правителството е отпуснало над два милиарда лева за санирането на над 2022 сгради в цялата страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Ето, това е крачка напред, да намалиш глобата на този който съдейства за разкриване на престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още