IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печели ли Япония от геополитическата война между САЩ и Китай

Отстъпките от страна на САЩ спрямо Страната на изгряващото слънце дават предимства на азиатската държава в търговията с Европа, посочи доц. Евгений Кандиларов

18:46 | 05.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заявките в рамките на търговското споразумение между САЩ и Япония, одобрено от японския парламент тази седмица, са, че и двете държави ще са печеливши от това споразумение. Но поне за момента САЩ са по-облагодетелстваната страна в случая, и по-специално селскостопанските производители. От друга страна, Япония остава заложник на търговската война между САЩ и Китай и геополитическия сблъсък в Азиатско-тихоокеанския регион, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Евгений Кандиларов, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

"Проблемът с премахването на митата за износ на японски автомобили на американския пазар за съжаление не беше решен, което е повод за сериозни критики от страна на опозицията в Япония по повод на това споразумение", напомни той.

Според него по отношение на редуцирането на митата за внос на американска селскостопанска продукция в Япония става дума за различни продукти, най-вече говеждо месо.

"Споразумението обхваща и продукти като някои видове сирена, вино. Традиционно японският пазар е изключително ограничен и страната прилага сериозни протекционистични мерки, с които защитава собственото си производство", стана ясно още от думите на преподавателя.

Доцент Кандиларов смята, че за Япония е важно намирането на компенсаторни механизми, свързани с ударите от търговската война между САЩ и Китай. Той е на мнение, че Страната на изгряващото слънце остава верен геополитически съюзник на САЩ в района на Източна Азия".

На въпроса дали отстъпките от страна на САЩ спрямо Япония са свързани с търговското споразумение между Япония и Европейския съюз, преподавателят изтъкна, че то дава предимства на Япония в търговско-икономическите отношения с Европа, а САЩ се опитва да балансира тези отношения.

"Всяко действие от американска страна ще бъде част от предстоящата предизборна битка", допълни Евгений Кандиларов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Глупости Никои не печели от търговските войни Ако е пряко то косвено Търговските войни трябва да спрат в противен случай светът ще се изправи осове в рецесия по лоша от тази през 2007 г Американците пляскат на Тръмп защото си мислят че тои наказва китайците че наказва европеиците Но в един момент ще осъзнаят че тои наказва обикновените американци със търговските войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още