IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът към нулева въглеродната икономика ще е труден за България

Има нужда от сериозен план и действия, коментира Десислава Микова от "Грийнпийс"

16:30 | 04.12.19 г. 3
Преходът към нулева въглеродната икономика ще е труден за България

Преходът към нулева въглеродната икономика ще бъде труден за страна като България. Той се нуждае от сериозен план и действия, коментира Десислава Микова, "Грийнпийс" - България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Страната ни е против нарастването на амбициите за намаляване на въглеродните емисии за 2030 г., а настоява да останат на ниво от 40% спрямо тези от 1990 г., което няма да е достатъчно, за да се изпълни нулевата цел за 2050 г. Последствията за това, според прогнозите на учените, че настоящите цели ще доведат до прогнозно изменение на глобалната температура с +3 градуса до 2100 г., означава необратими последствия за климата и живота на планетата - повече урагани, пожари и други стихии", уточни гостът. 

"За съжаление напредъкът в борбата срещу климатичните промени, постигнат досега, не е достатъчен - това показват и изчисленията, а именно, че заложените цели не са достатъчни за ограничаване на увеличаването на глобалната температура с до градус и половина до 2100 г".

Гостът подчерта, че според статистика на Евростат България се нарежда на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето изкопаеми горива за 2018 г. "Нашата страна все още е зависима в огромна степен от изкопаемите горива за добив на енергия", допълни той.

Десислава Микова отбеляза, че виртуално отчитане би позволило за инсталации, които произвеждат енергия от възобновяеми източници и се намират на обществени сгради, свръхпроизведената от тях енергия да бъде регистрирана, все едно е потребена в енергийно бедни райони.

Според Микова Европа може да стане континент с нулеви емисии до 2050 г. и България подкрепя тази цел, въпреки че не насърчава тази до 2030 г., в което се изразява противоречието, че после трябва да направим голям скок.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
ето даже цветно и с картинки бълване на смрад колко си иска и на земята нищо и нема ....Island volcano of Stromboli erupts right in front of tour boathttps://***.youtube.com/watch?v=JOoK_jKs7ZIс пожелание да го лаппате и да се потапяте щот тва нема спиране и бълва стократно повече от ваще простотии и пропаганди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
той прехода към 0 икономика е напраен, нема джан джун с кьорав завод и всичко се е изнесло щот нема раота и продължава да се изнася х50 хилки народ на година в посока дет има въглеродна икономика щот там има раота ... :)) Тъпанасторо ако моеше да обясни на ората/оФцете вулкана дет изригна наскоро в Исландия кой избълва CO2 за толко колкот ние сме избълвали за 200 години как ше мине на 0во въглеводородно бълване ?!?....Volcanic eruption creates new island in Tongan archipelago https://***.theguardian.com/world/2019/nov/07/volanic-eruption-creates-new-island-in-tongan-archipelagoШшш пеееераси прости Бльомбурговски не се праете с тънките еврейски просстии щот от дизела нема слезем тва 100% и никво глобално затопляне не видех щот са в момента е -5 ..... Стига сте лъгали кат доллни циганни каквито сте си, нема ви плащаме нит стинка ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
ми защо затворихте 3 и 4 блок на Козлодуй и си правихте ташшак със строителството на Белене ... нулеви въглеродни емисии до 2050а ама на путтккинден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 4 години
Айде да Грийнпийс да оправи първо Щатите, Китай и Индия и тогава да се занимават с нас!Няма как да обясниш на бедния, че трябва да извади пари, които няма, защото ти смяташ, че Земята ще се сцепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
хе хе ... имах си хас да е лесен :))) ...http://***.thinkgeoenergy.com/hydropower-geothermal-and-wind-today-represent-30-of-turkeys-electricity-production/1000MWt капацитет за $1млрд - геотермално производство на електричествосамо да питам колко ще струват 2000MW в беляНЕ ... :))) ... на който му е интересно може да потърси и да види геотермалният потенциал на България ... та , що да е лесно като може и по трудният начин :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още