IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AmCham: Инвестициите в страни като България зависят и от законността

Други фактори са също наличието на квалифицирана работна ръка и възможността за защита на инвестициите, смята изпълнителният директор на AmCham Петър Иванов

10:54 | 03.12.19 г. 4
AmCham: Инвестициите в страни като България зависят и от законността

За повече инвестиции в държави като България се гледат фактори като географско положение, достъпност до пазари, наличие на квалифицирана работна ръка, дали чуждестранните инвестиции се защитават, има ли законност в държавата. Това коментира Петър Иванов, изпълнителен директор на AmCham, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На срещата между американския президент Доналд Тръмп и премиера на България Бойко Борисов може би 50% от компаниите за първи път откриваха България, а имаше и вече инвестирали компании. Благодарение на този микс се зададоха доста адекватни въпроси от тези, които вече са в България", посочи гостът.

Петър Иванов изтъкна факта, че имаме много солидни математически умения, но университетите ни не произвеждат кадрите, които са на световно ниво. Освен това той добави и липсата от инженери, която според него се усеща във всички области.

По време на срещата са били зададени и въпроси относно отбранителната индустрия, която според госта е една от ключовите на база отношенията между двете държави.

"Индустрията отдавна не е това, което беше. Никой не прави унифицирана машина, произведена изцяло от една държава - тя съставена от най-добрите компоненти от различни държави", смята Иванов.

"Сделката с Lokcheed Martin не е просто сделка за 8 самолета", подчерта гостът.

Иванов отбеляза още, че в Китай, Русия и Турция инвестициите се реализират най-лесно.

"Военната промишленост, информационните технологии, комуникациите, биотехнологичната индустрия и фармацията могат да бъдат основата на дългосрочното развиване на търговските взаимоотношения САЩ-България", допълва изпълнителният директор на AmCham.

Петър Иванов отчете и необходимостта от развиването на центровете за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Аааа, не бе. Ако питате някой фанат с подкуп политик, полицай, съдия или прокурор инвестициите в България не зависели от корупцията. Щото така или иначе българите много обичали да подкупват за да им се опраат "работите" или да излязат с едни гърди пред сички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Познавам лично Димитракис,това е един работлив и съвестен човек,години наред ограбван и тормозен! Въпреки всичко една лоша дума не е казал за българите и България. Човека е отчаян в момента,обмисля да си разпродаде останалите животни,фермата и да напусне България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Нека попитат оня кипърски фермер, дето до такава степен бе грабен и тероризиран години наред от хъxpeците - абсолютно безнаказано - че накрая се принуди да прегази с джипът си един от тях - дали в България има законност. Законност НЯМА и няма да има, частната собственост НЕ Е защитена - и това няма да се промени, докато Българският народ продължава да търпи съществуването на престъпната герберастка хунта и безчинствата на нейният най-твърд хъхpeшки хелекторат.Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Петър Иванов изтъкна факта, че имаме много солидни математически умения, но университетите ни не произвеждат кадрите, които са на световно ниво.----Силните математически умения идват от средното и основното ... ако чакаш университета да те научи, заеееи, вече си закъснял!... с което показва че отново сте поканили "експерт" дето хал хабер си няма от темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още