IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Строежът на втора АЕЦ е възможност за декарбонизация на икономиката

Преходът към нисковъглеродна икономика е важен приоритет на ЕС и България стриктно го следва, посочва енергийният министър

18:32 | 02.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещото развитие на енергийните системи в България и в региона на Западните Балкани в контекста на предизвикателствата, свързани с изискванията за декарбонизация на икономиката, е била основна тема на разговора между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Франция в България Флоранс Робин. Това съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Преходът към нисковъглеродна икономика е важен приоритет на ЕС и България стриктно го следва, посочва Петкова, пояснявайки, че този преход следва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификите на всяка държава. 

Енергийният министър очерта перспективата за бъдещ недостиг на базови мощности в региона, тъй като най-голям дял от електроенергията тук се произвежда от въглищните централи, които имат ограничен живот. Това развитие е посочено и в анализа, който преди около две години направи Българската академия на науките. Само в България става въпрос за 4 хил. мегавата.

"В интегрирания план "Енергетика и климат" сме предвидили въглищните ни централи да участват в енергийния микс до 2030 г., а в преходния период до 2026 г. ще се възползваме от механизма за капацитет, който осигурява допълнителен финансов ресурс на тези централи", споделя Теменужка Петкова. По думите ѝ една от възможностите за справяне с предизвикателствата за декарбонизация на икономиката, е свързана с изграждане на втора АЕЦ у нас.

Петкова е запознала своя гост с настоящия етап на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене, допълват от енергийното ведомство.

Обект на интерес от страна на френския посланик е нуждата от електроенергия в региона на Западните Балкани и перспективата България да отговори на тази нужда. В отговор на това министър Петкова запозна Робин с интереса на Северна Македония да участва миноритарно в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене" и да изкупува електроенергия от бъдещата централа. Черна гора също проявява интерес да продава електроенергия чрез подводния кабел към Италия, стана ясно по време на срещата.

Флоранс Робин декларира силния ангажимент на своята страна да подкрепи прехода към нисковъглеродна икономика в България. Като пример в тази посока беше изтъкнато доброто сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и Фраматом.

Енергийният министър и нейният гост се съгласиха, че енергетиката е един от секторите, които разполагат с най-голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. Предстои двете страни да подпишат съвместна декларация, която ще конкретизира перспективите за сътрудничество в областта на енергетиката, се посочва още в прессъобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Сравняваш цени на едро с цени на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Петдесет стотинки за киловатчас не е безумна цена. Напълно съпоставима е с цената например в Дания. Ако искаш да се хванеш за заплатите, при Теменужка този номер не върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Забравил си ислямизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 14
fon
преди 4 години
А кой ще плаща безумната цена на тока от Белене за да се задръстим вместо с СО2 с радиоактивни отпадъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Вович дали ще е англо или руска какво значение има ? Можем ли да сме независими и от двете ? Да можем 7 години. на практика. Искаме ли да сме независими - НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Дядя АББА, искай ъпдейт на опорките. Това е пълна скука, дай ни нещо свежо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Ааааа добре, начи ще се строи най-накрая, щом си търсим оправдания всякакви и модерно звучащи термини за да обясним защо отново се извъртаме на 180 градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
6.де *** ализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Защото:5-те задължителни цели на англосаксонската колонизация:1. Деиндустриализация унищожаване на технологичния, индустриалния потенциал на подчинената територия;2. Дерационализация оглупяване и дебилизация до степен да не разбира същността на произтичащото;3. Денационализация на капитала и на съзнанието;4. Дехуманизация разчовечване;5. Депопулация изтребление на туземното население, както един фермер си съкращава животните във фермата до удобното, нужното и изгодно за него количество.Е те затова няма 7-ми блок, а Беляне е нейде отвъд зоркият поглед на Боце. Зад хоризонта демек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
върти - сучи , беляНЕ ... :)))що спрехте ОВОС-а за 7-ми реактор на козлодоу , а пуснахте старата централа със старият проект ... :))) ... ей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още