IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще замени ли блокчейн златото?

Скоро можем да видим повече положителни ефекти от блокчейн технологиите върху крайните потребители, прогнозират експерти

19:46 | 29.11.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Все повече компании използват блокчейн технологиите в дейността си и скоро можем да видим повече положителни ефекти за крайните потребители. Това стана ясно по време на панел "Блокчейн и криптовалути", който беше и последният в рамките на Investor Finance Forum. 

Според панелистите блокчейн дава възможност да не се доверяваме само на една институция, а сами да отговаряме за финансовите си средства, но много хора се интересуват от това как да правят пари на момента и как технологията да се използва в ежедневието. 

Блокчейн е нещо като счетоводна книга, в която са записани самите стойности на криптовалутите. В момента започваме да забелязваме централизирана употреба на блокчейн само между две държави, посочиха участниците в дискусията.

Как борави обикновеният човек с криптовалутите? Блокчейнът все още е много бавна технология, когато се използва за трансакции. Криптовалутата може да се разгледа като файл, който може да бъде прехвърлен от един контрагент на друг с гаранцията, че няма да бъде копиран. Разликата с финтех портфейлите, е че сумите, които виждаме изписани в едно финтех приложение, са притежание на някой посредник, който осигуряват достъп, докато при криптовалутите няма посредник. 

Все повече банки и други институции започват да проявяват интерес към блокчейн и криптовалути. Обсъжда се дори идеята централните банки да започнат да въвеждат такива технологии в практиката си. Предстои да видим дали ще се създаде нов криптопроект или отново система за централизирани разплащания.

По отношение на регулацията за предотвратяване на прането на пари Николай Тодоров, основател и главен изпълнителен директор на LimeChain отбеляза, че това е един от най- сигурните начини да се проследи източникът на парите, като изследователите дори твърдят, че след четири трансакции може с абсолютна сигурност да се потвърди кой криптоадрес на кого принадлежи. Но все пак системата е още в самото си начало и Владислав Драмалиев, директор и основател на фондация "Битхоуп" прогнозира, че поради големия интерес от всякакви институции до около 10 години потребителите ще използват приложения, за които дори няма да знаят че са децентрализирани.

На въпрос от публиката дали може блокчейн да замени традиционни „котви“ като златото участниците в дискусията отвърнаха, че е по-вероятно тези инструменти да продължат да съществуват заедно заради различните интересни на инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
и мозъчните клетки ше ги замени блокчейна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Ще замени ли блокчейн златото?Ще заменят ли 100 декара мъгла в Балкана 2 дена овеществен труд - например 1 грам злато (примерно)?Само американски проекти за финансиране на цветни опозиционери-революционери ли ще рекламирате?Има и друга мъгла, нашенска, левкойн.За нея защо не ударите 1 шпакла?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още