IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианско архитектурно студио ще обновява площад "Света Неделя"

Очаква се работата по реализацията на проекта да продължи четири години

17:34 | 29.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Идейният проект на италианското архитектурно студио „Фуксас“ спечели конкурса за реконструкция на площад  „Света Неделя“ и прилежащите му публични пространства. Победителят в конкурса, който протече на два етапа, беше обявен от председателя на международното жури Малина Едрева.

След първата фаза на архитектурното състезание бяха класирани седем кандидати, които бяха поканени от Столична община да разработят идейни проекти. Проектът на „Студио Фуксас“ е бил оценен с 90 точки. На второ място остана обединение AI Architects LDD, CLAB Architettura, следвани от Консорциум OW/MA/CL, Студио Паола Вигано и Студио Вилмот. Света Света

„Мястото е изключително важно и през следващите години то трябва да свърже пешеходните пространства, които започват от площад „България“ през реконструирания бул. „Витоша“ до църквата „Света Неделя“, каза главният архитект на София Здравко Здравков, който е и възложител на конкурса.

Според него писането на заданието е било сложно и внимателно дискутирано, тъй като правилното задание е можело да реши две трети от условията на конкурсната програма.

Културната ценност на централния площад в столицата и уважението към нейната многопластовост са били водещи при вземането на решението от 15-членното жури, съобщи Малина Едрева. Мястото на хората и достъпността до средата също са били сред основните критерии при оценката на участниците в конкурса.

Проектът на „Студио Фуксас“ предвижда площад „Света Неделя“ да бъде пешеходен, като се запазва само трамвайната линия. Част от площада ще бъде запазена за затревени площи, а вечерта ще бъде озаряван от десетки осветителни тела. Света Света

Арх. Здравков изрази надежда договорът с победителя в конкурса да бъде сключен догодина, а през 2021 г. да започне реалната работа по реновирането на площада, като очакванията му са реализацията на проекта да завърши за четири години.

Особено мнение

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България и член на международното жури, се обяви против проекта на италианското архитектурно студио. Той каза пред журналисти, че спечелилият проект има сериозни проблеми с пешеходната комуникация. „Подлезът, който излиза от метрото на станция „Сердика“, е неглижиран, все едно не съществува и едва ли не се затваря. На мястото на най-оживения трафик в момента, се оформят изкуствени зелени зони, които са много формалистични и създават лабиринт на движение. Отгоре може да изглежда интересно, но използването ще бъде проблем“, посочи арх. Игнатов. Света Света

Той има забележки и към самата процедура по избор на проектанти на знакови места в столицата. „Камарата на архитектите в България изрази ясна позиция, че такъв тип важни конкурси трябва да бъдат отворени за участие за цялата международна професионална общност, а не да са с дискриминационни условия от самото начало, изискващи определен оборот и определено портфолио. Много по-добре е в конкурс от такъв калибър да участват сто, двеста, триста проекта, които да идват от цял свят, отколкото да има 15 допуснати кандидати, а три или четири от избраните седем финалисти да са с груби грешки в проектите си“, каза арх. Игнатов.

Според него ресурсът, който е отишъл за организацията на такъв конкурс заедно с участието на журито и наградния фонд, е можел да бъде използван много по-добре за открит международен конкурс каквато е европейската и световната практика.

Победителят

Начело на архитектурно студио „Фуксас“ стоят арх. Масимилиано Фуксас и съпругата му Дориана. Студиото има офиси в Рим, Париж и Шънджън. Разнообразните му проекти включват обновяване на градски пространства, музеи, културни центрове, летища, офиси. Света Света

Сред по-големите му проекти са централата и научно-развойният център на Ferrari в Маранело, кулите-близнаци във Виена, Armani Ginza Tower в Токио и Armani Fifth Avenue в Ню Йорк, както и международното летище в Шънджън.

„Студио Фуксас“ има проекти на всички континенти и е носител на множество международни награди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Inca7
преди 4 години
След като беше забранен левия завой от църквата "Света Неделя" към бул. "Тодор Александров" и това не подобри, а затрудни движението в карето, сега поредното "гениално" решение е да се забрани движението по бул. "Александър Стамболийски", което веднага ще се отрази на алтернативните маршрути и кръстовища. Може би ще трябва да чакаме летящи коли, за да може да се придвижват хората нормално. За пешеходци има достатъчно място в така или иначе пешеходната част зад църквата до началото на "Съборна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
пак същите сиви плочници и смотано озеленяване в стил късен соц ... и тези интересни на външен вид осветителни тела . от софийска голяма имат ли си на идея как ще ги мият всеки ден с този столичен прахоляк ?!? мигар не виждат какво чудо е с тези стъклени похлупаци пред министерски съвет ... хем ги търкат постоянно и са вечно мръсни ... недомислици ... пак ... аман ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още