IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската банка за развитие с близо 50% ръст на печалбата към септември

Размерът на привлечените за собствена сметка средства от международни финансови институции за деветмесечието нараства над два пъти и достига 1,164 млрд. лева

18:06 | 28.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Близо 50% е ръстът на печалбата на Българската банка за развитие (ББР) за деветмесечието, която възлиза на 22 млн. лева.

Ръстът на финансовия резултат на банката е значително по-висок от средния за банковата система у нас, който е с годишно увеличение от 4,2%, съобщиха от кредитната институция. Оттам напомнят, че от печалбата си за 2018 г. ББР е разпределила дивидент в размер на 20,1 млн. лева в бюджета на държавата.

В Българската банка за развитие отчитат и най-висока капиталова адекватност в българската банкова система. В края на септември тя е 31%. Коефициентът на ликвидно покритие на ББР е 558%, което е далеч над средното за банковата система и значително над регулаторно изискуемата норма от 100% ликвидно покритие.

Продължава постепенното развитие на кредитната дейност в подкрепа на развитието на националната икономика, като за първите девет месеца увеличението на предоставените от ББР заеми е 9%, с което банката е в топ 10 на финансовите институции в страната с най-много отпуснати кредити към фирми.

Банката успешно привлича финансов ресурс от международни институции, без да ангажира националния бюджет с държавни гаранции, като осигурява финансиране за българския бизнес въз основа на доброто си финансово състояние.

От началото на 2019 г. размерът на привлечените за собствена сметка средства от международни финансови институции нараства над два пъти, като достига 1,164 млрд. лева.

Рейтинговата агенция Fitch потвърди рейтинга на ББР “BBB”, като перспективата се променя на стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
Пък Fitch понижава перспективата. *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още