IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Цената на билета за градски транспорт няма да се повишавана

В ход е процедура за закупуването на 25 нови трамвая по ОП "Околна среда"

13:13 | 28.11.19 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на билета за градски транспорт няма да бъде повишавана, няма необходимост от това, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос при представянето на нов трамвай, който ще се движи по линия 18 от утре.

Това е първият от общо 13 нови трамвая на полската компания PESA по проекта "Интегриран столичен градски транспорт - фаза две" по ОП "Региони в растеж" /2014 - 2020 г./. Утре от завода в Полша тръгва към България следващият трамвай, информира Фандъкова. Тя каза, че Столичната община продължава с усилията за модернизация на наземния транспорт заедно със строителството на метрото, което е една от най-важните мерки за осигуряване на алтернатива на придвижването с автомобили и част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. 

Кметът съобщи, че в момента е в ход процедура за закупуването на 25 нови трамвая по ОП "Околна среда". Три фирми са подали документи, процедурата се прави от "Столичен електротранспорт", предава БТА.

До две години ще можем да включим в движение тези 25 нови трамвая, посочи кметът. И подчерта, че трамваите са доста скъпи за разлика от тролейбусите и автобусите, затова и закупуването на чисто нови возила не става толкова бързо. Стойността на един трамвай на компанията PESA e 3,3 млн. лв. Все пак голяма част от трамваите в София са обновени или реновирани, подчерта кметът Фандъкова.

В отговор на въпрос тя съобщи, че забавяне в строителството на метрото няма. При пет от метростанциите строителните дейности са приключили, правят се тестове. След една седмица завършват и строителните дейности на останалите станции, така че тестовете ще продължат и там, информира кметът. Тя каза, че не изисква от директора на "Метрополитен" да се бърза, а работата да се свърши качествено, за да се гарантира сигурност на пътниците. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Защо не могат да я въведат? Защото е глупава, на никой не му трябва и никой не я иска. По-добре да въведат таксуване с есемес. Мобилен телефон поне вече всеки има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ceneto
преди 4 години
толкова лека полека върви, че не могат да въведат електрона система за таксуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Лека-полека София или поне центърът става бяла държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още