IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

Около 3000 протестираха на националния протестен митинг - шествие днес

19:23 | 27.11.19 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Болните работници не са престъпници", злоупотребите с болнични са в резултат на сбъркания здравен модел и на порочни практики на работодателите. Около това становище се обединиха около 3000 протестиращи на националният протестен митинг - шествие на КТ "Подкрепа".

Протестът им затвори за около три часа движението по централни софийски булеварди. Шествието мина пред сградата на Народното събрание, пред централата на АИКБ и пред Министерския съвет, съобщи БТА.

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70 на сто, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства. 

В протестна декларация от синдиката, внесена в Народното събрание и в Министерския съвет, протестиращите посочват, че фактът, че заявените първоначални намерения работниците да поемат първия ден от болничните не бяха осъществени, няма да приспи работниците. КТ "Подкрепа" не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху гърба на трудещите си или на НОИ. В декларацията се отбелязва още, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството, а то за трета поредна година е 380 лв. с аргумента, че няма достатъчно средства в специализирания фонд на НОИ.

От КТ "Подкрепа" смятат, че фондът ще увеличи дефицита, ако се натовари НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните, а майките и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в тежка бедност. "Заради неспирните реверанси към работодателите скоро в България няма да има нито кадри, нито дори и граждани", заявяват от КТ "Подкрепа".

Лидерът на синдиката Димитър Манолов посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Ще искаме тази истина да се сложи на масата, заяви Манолов. Той допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората без значение дали са болни или здрави. Манолов смята, че проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората и след това те излизат в болнични. 

Председателят на Националния стачен комитет на синдиката Любка Георгиева заяви, че днешният протест е предупреждение към управляващите да започнат нормални разговори без да обиждат работниците и служителите като единствените лоши във веригата. Тя иска всяко предложение да идва след предварителни разговори и експертни оценки и анализи.

Управляващата коалиция предложи първият ден от болничните да е за сметка на работниците и да не се заплаща. След остро недоволство от страна на граждани, синдикати и партии премиерът Бойко Борисов заяви, че предложението няма да бъде внесено в Народното събрание. Въпреки това обаче от КТ "Подкрепа" протестират заради начина, по който се предлагат важни промени. В протеста не участва КНСБ. От КНСБ остават в стачна готовност, но чакат предложенията в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mistral11
преди 4 години
Има си МВР и прокуратура за тях....какво са виновни другите и защо трябва да бъдат наказвани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
И тези които се преструват на болни ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още