IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на инвестициите във ВЕИ бележи срив в развиващите се пазари през 2018 г.

През изминалата година средствата, заделени за проекти за възобновяема енергия в развиващите се икономики, спадат от 169 млрд. долара до 133 млрд. долара

20:30 | 26.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите енергийни инвестиции в развиващите се пазари се сринаха през миналата година до 133 млрд. долара, което е далеч под рекордните от 2017 г. 169 млрд. долара, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Основна причина за този сериозен спад е забавянето, което регистрира Китай за въпросната година. Най-силната азиатска икономика е с основен принос за това, тъй като тя има най-голям дял в глобалните нови енергийни инвестиции.

Инвестициите в нови инсталации за соларна и вятърна енергия, биомаса, водни и термални съоръжения в Китай се понижават до 86 млрд. долара през 2018 г. от 122 млрд. долара през 2017 г.

Други големи пазари, в това число Индия и Бразилия, също отбелязват годишен спад при новите инвестиции в чиста енергия, посочват от BloombergNEF.

След три години на господство на соларната енергия при новите инвестиции сега вятърът заема първото място, като 51% от средствата през 2018 г. са били насочени именно към такъв тип енергия, докато за фотоволтаиците са били 47 на сто от инвестициите.

През юни 2018 г. Китай шокира пазара като обяви, че няма да издава разрешителни за нови инсталации за соларна енергия до края на годината и също така ще намали субсидиите за слънчевите инсталации.

Тази кардинална промяна в инвестиционната политика на Китай доведе до значително забавяне на инвестициите в нов капацитет.

Изключвайки Китай, Индия и Бразилия, инвестициите в чиста енергия в развиващите се пазари се увеличават през 2018 г. до рекордните 34 млрд. долара, от регистрираните през 2017 г. 30 млрд. долара.

Въпреки че строителството на нови въглищни централи в развиващите се пазари се понижава до най-ниското си ниво от десетилетие, производството на електроенергия от изкопаеми твърди горива се покачва със 7 на сто през 2018 г. на годишна база, отчитайки най-големият годишен ръст от 2013 г.

Производството на електроенергия от въглища се е покачило с 54% от началото на това десетилетие, докато през 2018 г. 47% от общото произведено електричество в развиващите се икономики идва именно от изгарянето на въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Хората се насочват към ПРИРОДНИЯ ГАЗ - защото той е чисто гориво !!! Затова престъпниците, които искат да ограбят данъкоплатците и потребителите с мошшшшшеническите ВЕИ пуснаха плашилото с обсесивно-компулсивно разстройство и Аспергер: грета тумбергова но само европейските управници са достатъчно тъпоумни да и се връзват !!! Цял свят видя, че перки и черни плочки не струват, само тука още има балами !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още