IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Всичко за Шенген е направено

Според БСП България няма ясна политика относно присъединяването на страната ни към шенгенското пространство

12:46 | 22.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всичко за Шенген е направено и всички институции в Европа са казали, че България трябва да бъде в тази зона. Това каза министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна днес в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Г-н премиер, на 5 юни 2019 г. приехте външния министър на Холандия в София, преди това казахте, че Холандия не ни иска в Шенген по егоистични причини. Какво ви каза той по въпроса за приемането на България в Шенген, след като Холандия е срещу нас", попита Нинова. 

В отговор премиерът подчерта, че стъпките за Шенген са заслуга на много български правителства. „Ние сме изпълнили всички критерии. Холандия по егоистични причини счита така - ако България и Румъния, както и Гърция, са в Шенген, 2000 мигранти влизат на ден в Гърция и оттам стигат до Холандия", обясни Борисов. Според него страната ни единствена се справя добре с миграционния поток, а Холандия като цяло подкрепя България. „Даже сега купихме два военни кораба от тях, но те не само към България, а и към Румъния и Балканите са много скептични", посочи премиерът.

Повод за въпроса на Нинова е изказването на Бойко Борисов от септември, че за момента за България не е изгодно да се присъединява към шенгенското пространство. „Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако председателят на групата на ХСС Александер Добринд каже: Вие сте в Шенген, те ще напълнят и България. Имаме хубава поговорка: Всяко зло за добро. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген“, каза Борисов на 3 септември.

Към днешна дата министър-председателя благодари на Нинова, че внимателно го следи къде ходи и какво говори и призова лидерът на БСП да не се „хваща за някакви думи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
"България няма ясна политика относно присъединяването на страната ни към шенгенското пространство" - то нямаме ясна политика по нито една тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да, ама не ... докато не направите реформата в съдебната власт, шенген и еврозона през крив макарон ! да не са луди да ви дават секретна информация която после ще изтича през ден ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
Иван Митев
преди 4 години
Сега ГЕРБ осъществява своята дейност при централна банка с неправилен начин за емитиране на лева.При наличие на фаталната грешка на централната банка, при всякакъв начин на работа на ГЕРБ българите са с нарастващи щети.При запазване на банковата грешка, колкото по-добре работи ГЕРБ за постигане на икономически растеж толкова повече са нанесените щети. Тези щети подсигуряват провалът на министър-председателя Бойко Борисов. Колкото ГЕРБ повече време управляват, толкова нанесените от грешката на централната банка щети са повече и ГЕРБ е с по-голям провал.За успешна партийна дейност на ГЕРБ за устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка по правилен начин да емитира лева.Сега лица са съгласни със запазване на грешката на централната банка по неправилен начин да емитира пари, а в същото време обвиняват управляващата партия ГЕРБ за нанесени щети от изпълнение на свое желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още