IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата не спира с напъните за връщане на прогресивното облагане 

БСП продължава да настоява за диференцирани ставки по ДДС и предлага минимална работна заплата от 650 лв. в алтернативния си бюджет

17:53 | 21.11.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:БСП</em></p>

Снимка:БСП

Прогресивно данъчно облагане, косвени данъчни стимули за младите хора и семействата с деца, преизчисление на всички пенсии, създаване на инвестиционни фондове за развитие на икономиката и реформа в здравеопазването. Това предлагат от БСП с традиционния си „алтернативен“ бюджет.

В последните години това стана практика на социалистите, но идеите им (поне до момента) не успяват да съберат парламентарна подкрепа. Навярно защото липсва добра обосновка от къде всъщност ще дойдат парите за всички предлагани реформи, а и навярно защото част от идеите са популистки и бяха премахнати от действащото законодателство поради неефективност (необлагаемия минимум, например).

"Много е трудно - в опозиция да правиш цялостен алтернативен бюджет и той да е финансово обезпечен", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

"Бюджетът ни е разумен, финансово гарантиран и много сериозен. Той е и една заявка за бъдещо управление", посочи Нинова.

За поредна година от БСП предлагат да се премахне плоския данък и да се върне прогресивното облагане на доходите на физическите лица. Нека припомним обаче, че преди 10 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

Както и предишни години депутатът от  БСП Румен Гечев обяви, че няма развита страна с плосък данък. Той обясни, че това е крайно дясна политика и изтъкна, че за разлика от ГЕРБ, които предлагат движение на дясно към страни като Азербайджан, Индия, Таджикистан, Того, Камерун, алтернативният бюджет предлага да се движи на ляво - Франция, Италия, Германия. Гечев обясни, че ГЕРБ не променят плоския данък, а той подхранвал социалната поляризация. 

Сред основните данъчни промени, за които ще настояват с конкретни предложения при обсъждането на второ четене на Бюджет 2020 г. от левицата предлагат по-голяма децентрализация за общините като част от приходите от ДДС и данъка върху доходите на физическите лица да остават на разположение на общините. Освен това предлагат цялостен пакет грижа за семейството на стойност 890 млн. лв. с цел справяне с основния проблем на страната - демографската криза. Припомняме, че днес окончателно бяха гласувани данъчните закони и това предложение на левицата беше отхвърлено. 

От БСП не се отказват и от въвеждането на диференцирани ставки по ДДС върху стоките от първа необходимост - пет на сто и девет на сто за лекарствата, заплащани от НЗОК. Всички промени, които се предлагат от БСП са консултирани с водещи икономисти и макроикономически експерти от УНСС, Икономическия институт на БАН и Софийския университет, обясниха социалистите, но пропуснаха да уточнят, че диференцираните ставки са трудни за администриране и са отлична предпоставка за данъчни измами. Освен това по този начин се облагодетелстват едни сектори, за сметка на други. Приходите от ДДС са основният източник на средства за държавната хазна и е рисковано да се „играе“ със ставките. Практиката на други страни показва също така, че дори ставката да бъде намалена, това едва ли ще окаже влияние на крайните цени. В България има до болка познат такъв пример с акциза на кафето – след премахването му цената на този продукт не намаля.

В алтернативния си бюджет от БСП предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход от 3000 на 3900 лв., увеличаване на 650 лв. на минималната работна заплата, ставката за нощен труд за един час да бъде повишена с 35 на сто спрямо надницата през деня. Сред пакета от мерки грижа за семейството се залага на увеличение на помощта за майките студенти от 2880 на 6 500 лв., еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете за осигурени за минимум 24 месеца назад във времето, увеличаване размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв. Друга мярка са безплатните детски градини, както и безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст. Гечев заключи, че този бюджет може да стане факт с предсрочни парламентарни избори. 

Не е съвсем ясно обаче откъде биха се намерили допълнителни приходи в бюджета, които да приведат до край предлаганите реформи. Освен това повишението на минималната работа заплата обикновено не се приема добре от бизнеса, тъй като с нея са обвързани редица плащания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 4 години
в белите държава, точно на следващите избори щеше да са изчезнали като партия... но 25 год по къно още ги има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
И като казвам "плоски" имам предвид - еднакви за всеки един човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Тази е пълна кукавица !Не само ДОД, ами и здравните вноски следва да са плоски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Всяка данъчна реформа е удобен претекст за вдигане на данъците, които у нас са безобразно ниски! Спокойно, шегувам се. И аз гласувам за плоския данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Големи нагли лъжи на безсъвестни популисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
doba
преди 4 години
Вие имате ли мозък да дадете и 1лв на Румбата Гечев?..Боже, Боже!!!В коя Държава той ще си вее байряка, както в БГ???В 'белите' Държави, за които той говори го чака Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор(за дълго).В 'небелите', примерно 'жълтите' Държави(Китай, Виетнам и др.) същата процедура, но с разстрел накрая.Каква Наглост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 5
khao
преди 4 години
но Черепа не кара колата си, следователно ще ужулят шофьора който не зима 100 млн... те така и с данъците !плоския е най справедлив и честен. и по никакъв начин не ощетява бедните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
doba
преди 4 години
Ами плашай бе, kane, БГ бюджетът има сметки. :)АКО не можеш да ги намериш, да ти дам моя?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 16
kane
преди 4 години
аз съм богат според бг стандартаи подркрепям идеята за прогресивни данъци - навсякъде, а не само доход или печалба! дори и при таксите и глобите!например за превишение за скоростта от 30 км/час водача трябва да е санкциониран с % от дохода му за последната година! ако си изкарал 10 000 - плащаш 0.5% или 50 лв ако си черепа с 100 000 000 този 0,5% ще е 500 000Това е справедливо и развито общество според мойте разбиранияПлоските данъци допълнително утежняват нелекия живот на по-бедните в бгПолзите и ефектите от плоските данъци не дават резултатите които се очакваха - следователно няма полза от тях и трябва да бъдат премахнати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
data
преди 4 години
Най накрая БСП иска провеждане на политики отговарящо на идеите и .Поздравления за Корни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още