IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор, посочва Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

08:40 | 21.11.19 г. 86
Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 7
fon
преди 4 години
Тоя би ли обяснил само как с ток в огромни количества и без пазар, на 2-3 пъти по-високи цени от пазарните, цените "щели да се стабилизират"? Или Богомил Манчев му е казал, че и като *** да изглежда пред хората, важно е да не плюе по АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
IQ96
преди 4 години
Кой кой е? Тук така са омешали мненията,че го прочетох два пъти и се отказах.Вижте само подзаглавието и първия абзац!!!Такова изкривяване на твърденията на участниците може да е само ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Хора от цялата страна са се впуснали да правят ФЕЦ по 30kW. Срокът им за избиване е под 6 години при цена от 20ст на kWh и 20 години при цена 8ст на kWh!Цената на тока АЕЦ Белене ще е минимум 16ст на kWh и ще се избие за 30 години при 95% натоварване.Цената на тока от домашни батерии е 12ст на kWh при два пъти разреждане на ден при 20 годишна експлоатация. И до построяването на АЕЦ Белене ще е паднала почти на половина. И тогава общата цена от ФЕЦ и батерии ще е далеч под 20ст, а няма да имаш такси за ЧЕЗ и т.н.Само рубломотивираните твърдят, че АЕЦ Белене ни е нужна, а тя е нужна само за тях. Да изкарат няколко милиарда и да ни я оставят, да си си трошим главата с нея!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
fon
преди 4 години
"Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. "Когато лъжат червените пенции, че "ядрената енергия е евтина" робите на Богомил Манчев приказват едно, когато искат пари от държавата приказват точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Така е. Лошите руснаци са повече от добрите. Ама той капитализма ще ги постави на мястото им, бъди сигурен! Главорези са не само ИДИЛ а и *** : " Головорезы (21+)Изуродовали кувалдой, отпилили голову, труп сожгли под музыку. Так в Сирии развлекались наемники из группы Вагнера. Рассказываем, кто в этом участвовал"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Лъжи, измислени факти, липса на аналитично мислене, фалшиви заключения, фантазьор! И всичко това събрано в име: Импестора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
"Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури"Груба стратегическа грешка. С чисто политическото налагане на т.нар. "чиста енергия - цената на точецът в Европа ще расте вратоломно !!!"...че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.""Лошите" руснаци ни предложиха навремето да ни построят Белене за 6.3 МБ - и дори ТЕ да поемат финансирането срещу правото да прибират печалбите 20 години при фиксирана цена на токът... но националният предател с тимберица като компир провали проекта по заповед отвън.... за такова нещо в нормална държава има съд за държавна измяна, а присъдата е смърт !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още