IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор, посочва Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

08:40 | 21.11.19 г. 86
Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Хихихихи, Газпром за да финансира налудните си проекта продава собственост. Взема заеми и общата му задлъжнялост е над 40 000 000 000 долара. За да построи китайския поток взе предплата за поне 20 години(крият колко точно). Преди 2-3 месец продаде 3.3% от акциите, сега и " вот опять" 3.5% от акциите си. Цяло лято и есен продават по 130 евро за 1000 и европейските хранилища са пълни почти на 100 процента. Наистина налудна работа. Ето ти и потвърждение за това как компанията разпродава собствеността си : " Компания Газпром газораспределение, подконтрольная Газпрому, продаст на Московской бирже 3,5% обыкновенных именных бездокументарных акций газового холдинга. Об этом пишет ТАСС со ссылкой на сообщение Газпрома".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
satz
преди 4 години
Чехите дадоха цена 6млр. usd и ползване на вече доставените реактори.Нооо братушките бяха по-добрите и тия реактори ги взеха, а предателите доставиха нови ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Не знам за ръста на потреблението но за цената знам, аз като потребител на свободния пазар за 4 години имам повишение с над 70 % . Болоните за евтината зелена енергия може да надуват само хора които нямат идея за какво става въпрос. Или платени защитници на зелената енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
satz
преди 4 години
В заглавието е по-удачно България да се замени с Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Преди да правиш предположения, по-добре си спомни "високо научните" прогнози за увеличението на потреблението и недостига на ток, които беше направил другаря Овцаров и дали се сбъднаха. Колкото до смъртното наказание, аз не съм негов поддръжник, но един доживотен затвор заслужават всички "енергийни специалисти", които овътриха Бългаория с милиарди. АЕЦ еБeлeне от самото начало беше създаден като корупционен проект. Днес се опитват да му дадат нов живот, но съм убеден, че няма да се получи. Просто от боя *** не става. Най-много да изгорим с още милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 16
vzhekoff
преди 4 години
Абе вчера имаше статия как като се пусне свободния пазар за битовото потребление, и цените щели да скочат с поне 30%. И после ми пускат поредната статия (платена отвън) как Белене нямало да е печеливша, обаче американските тецове са, фотоволтаиците, които дне не произвеждат нищо, но пък ги супсидираме на цена 3х от тази на Козлодуй - също печеливши. Стоенчо пияницата и *** (както е казал Моше от вица - взема пари на заем и не ги връща) се е включил. Стоенчооо - вчера напълниха с газ двете тръби на Турски поток. Ти нали твърдеше, че били празни приказки, очакваме ритуално да се гръмнеш. *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
IQ96
преди 4 години
Те така комунистите викаха: Що биете ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
А не ви ли омръзна или втръсна вече, газ и ядрена енергия??? Поне аз се потрисам. Всико е казано, всичко е ясно. Едни хора искат да приберат парите и всички им припяват. По руски казано "никогда не было и вот опять".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
fon
преди 4 години
За какви 16ст на kWh приказваш и натоварване 95%? Това е цена, която вече и най-големите лъжци се отказаха да споменават. А тъй като Белене едва ли ще бъде пуснато някога натоварването го пиши 0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 14
IQ96
преди 4 години
СтоенЧо, ставаш смешен и жалък. Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още