IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор, посочва Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

08:40 | 21.11.19 г. 86
Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

27
rate up comment 11 rate down comment 10
doba
преди 4 години
И $ един трилион да се дадат за ВЕИ, при липса на слънце/вятър ще дават 0(НУЛА) Квч.Затова трябва да бъдат подсигурявани със резерв, т.е. още разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Всичко е обяснено вече десетки пъти и реализирано вече в западна Европа никакви нови мощности на АЕЦ и ТЕЦ от въглища. Няма какво повече да се обяснява на червени шамандури, които задават по 100 пъти едни и същи въпроси и разпространяват едни и същи слухове от ***, русофили, цоциалисти, атакисти и всякаква подобна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 9
Sokratus
преди 4 години
МавиГъз,Много лъжовни цифри даваш!!! По тавана ли ги гледаш!?!2GW инсталирана мощност в момента струва под $1.5 млрд. И в годишен план ще правят около 7% от потреблението на България!Цената на АЕЦ Белене е поне 7 пъти по висока! Но най-важното от тук нататък АЕЦ Белене ще поскъпва а ФЕЦ ще поевтиняват. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Аз отново питам: с какво ще произвежда България необходимата й електроенергия в деня, когато вече няма АЕЦ и ТЕЦ? Ако ще е от слънце и вятър, то какви ммощности ще са необходими, колко ще струват и каква ще е цената на добитата електроенергия?Отново давам жокер:На България в ден като днешния й трябват 4.5 - 5 ГВт. електроенергия. В бъдеще може и да й трябват двойно, ако електрокарите станат масови. В момента АЕЦ с обща инсталирана мощност 2 ГВт. дава 40% от необходимите 4.7 ГВт, или 2.1 ГВт. от моментната консумация. В същото време ФЕЦ и ВяЕЦ с общи инсталирани мащности над 2 ГВт. дават 4-5% от общия микс, или около 260 МВт. Това не е ли 10 пъти по-ниска ефективност?Хайде хипотетично сега да спрем Козлодуй и ТЕЦ-овете и да ми разкажеш как ще изглеждат нещата в България и дали ще имаш от къде да дрищиш тука? Щото и ТЕЦовете и Козлодуй са смъртни, нали? И са вече в третата възраст - до 10-15 години ше им пее попът опелото. И тогава?Пак питам: колко, какви и за колко десетки милиарда евро перки и фотоволтаици требва да сложите, та в ден като днешния сичко да работи като сега? И колко ше струва токът, ако сте набутали 40-50 млрд. Евро за да генерирате 4-5 ГВт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
fon
преди 4 години
"В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав ГеоргиевТоя не е ли чувал за какви цени говореха червените шамандури. Тази цена дори я "защитиха и доказаха научно" най-близките приятели на Гоце и Путин в БАН. Сега пък била малка. Ами за който е говорил и лъгал преди, че 10 милиарда са повече от достатъчни преди, да се направи една комисия, да изравя тия приказки на запис и да уволнява наред и икономисти и енергетици. Даже и Емил Хърсев дето стана банкер като обра една банка ликвидирайки я говореше, че в Белене имало много хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
... като качим още едни 50-60млрд. левчета...Хихи... Що не ги закръглиш на едни 100 млрд. евро, та да не си мъчиш поне един месец да сметаш пак... ;) :lol: То и 20 млрд. левчета си ги изсмукахте от хемороидите, ама айде - свикнахме... Щот тия кинти са общата цена на централата след 60 години - прайш ли разлика? Съсе горивото и стойността на кредитите, планови ремонти и поддръжка...Сто пъти вече пиша - не стройте къща върху измислени и лъжливи темели - ше падне и ше ви затрупа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
А Белене не ни трябва за сега, а за когато нито ТЕЦ-овете ще ги има, нито Козлодуй - разумните стопани се подсигуряват навреме, а не чакат да падне небето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
тъй де ... я обясни като на лаик , при сегашната цена на тока , дето ще расте по принцип и без беляНЕ , като качим още едни 50-60млрд. левчета , щото само наивник може да мисли че проекта няма да е поне на двойна цена от сегашната , колко ще ти дръпне токът ... :))) и що например икономики 5-10 пъти по силни от нашата , нещът аец ами си лепят фотоволтаици по покривите на къщите ?!? айде мани нашта географска ширина , щото тука ни слънце имаме ни вятър , тъй разправят по форума , ама финландците що така правят ? ами норвежците и те ? германците и те , холандците и те . даже канадците са се хванали на хорото ... едни слънчеви държави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
В един от парламентите журналистите, бяха изброили 170 народни представители свързани с производството и изкупуването на зелена енергия. Поне аз мисля, че основната заслуга за това да е толкова скъпа е основно тяхна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... И понеже секи път, когато се заговори за енергетика - АЕЦ и ВЕИ, туканка едни и същи де били плющят едни и същи де билизми за енергетиката, и аз реших - секи път да поднасям едно и също меню на публиката:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниОт него ясно се вижда кое колко и как. При инсталирани 2 ГВт. ВЕИ мощности от вятър и слънце, на обща стойност над ?4 млрд.. , или малко под половината от цената на Белене, същите произвеждат в момента няма и 4% от общото количество електроенергия в страната. АЕЦ с 2 ГВт. инсталирани мощности произвежда 40% от електроенергията.Изводът: за да произвеждат ВЕИ в ден като днешния 40% от електроенергията, са необходими мощности над 25 ГВт. с приблизителна стойност на инвестициите от над ?35-40 млрд. И като закачка - една задачка за напреднали зеленяши: при такива инвестиции с такава ефективност, каква се очаква да бъде цената на добитата електроенергия? Тъй като отговорът е сравнително труден, ще предложа жокер: след ?4 млрд. инвестиции във ВЕИ в България, цената на електроенергията за 15 години се удвои и това - при работещ и напълно изплатен АЕЦ.Чекам аргументирани коментари... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още