IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор, посочва Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

08:40 | 21.11.19 г. 86
Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

37
rate up comment 6 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна.Значи аз съм отбелязъл какво е казал авторът. Това, че АЕЦ произвеждат ток с "дървени" динамични характеристики, поради което се продава най-евтино на свободния пазар е всеизвестно по света и не се оспорва от специалисти. Всъщност Станислав Георгиев е изръсил доста добре известни факти, само дето те противоречат ужасно на първото му твърдение, че без Белене тока ни ще поскъпне. А истинита е не само, че Белене ще оскъпи тока ужасно, но може да срути цялата ни икономика тъй като говорим за проект от дестки милиарди, съизмерим с нашия БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 4 години
фон-е, дори на Хитлер от снимката ти не е идвала мисълта да спира Слънцето и вятъра ;)Баба Зима не прощава, като се покрият панелите със сняг и задуха здраво, ВЕИ спрират, т.е. ще дават 0(НУЛА) Квч.Ако можеш да вържеш Болен да върти *** - давай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Ми те ВЕИ само със онези цени вървеха. Свалиха им цените и мераклиите да инвестират у ВЕИ изреваха на умрело и си ебахамайката. Сега пак нещо се размърдаха, откак пак им напълни държавата копанята. Само дето не е ясно още кой ше плаща на НЕК растящия като балон дълг на НЕК. Май на целокупното население се пада честта. И това - за 2 ГВт. А за 20 ГВт. ВЕИ и без АЕЦ - напрао бегай скрий се... Ше го продавате тока в кадифени кутийки за бигута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Спри да се излагаш бре, мамул! Колко пъти още да ти покажем какво се случва с ВЕИ в натура? Айде пак:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниСамо след това тука, дето си го издрищил, аз на твое место щех да отидем да се гръмнем некъде, а не да бичим наряди у темите за енергетика:- АЕЦ И ВЕИ не могат да работят заедно добре, защото токът от АЕЦ бичи ток без да се интересува от товараТова е за конкурса Златното го вно... :lol: Само като прочетем за путинофили и червени пенции и ми ставаш ясен - ти до пенция нема да изкараш с тоя со пол место мозък... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Ето, бе. Този чете DOTBG.BG. Това медии като ТВ Алфа ряпа да ядат.Самсунг може да е продал стар ФЕЦ, но са "забравили" да ти обяснят, че той върви и със стари високи цени за изкупуване на тока му, защото знаят как такива като тебе кълвят на въдиците им като шарани, че после разпространяват слуховете им и по нормални медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Ако искаме икономика, единствената гаранция за постоянна и на приемлива цена електроенергия е АЕЦ - минимум 50% от микса. С останалите 50% се забавлявайте и се правете на зелени. Това за България е най-ниският праг за участие на АЕЦ в микса за след 20 години, когато ще сме без ТЕЦ.Ето ти какви ги дъвчат германците в момента, в реално време, а не в зелева чорба и гал fon ски буламачи:https://***.energy-charts.de/power.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Добре, някой путинофил ще обясни ли логиката в статията на човека на Богомил Манчев. 1.В първите изречения той твърди, че без Белене цената на тока у нас ще се увеличи главоломно.2.В останалата част на статията той твърди недвусмислено, че- новите АЕЦ не могат да да дават ток ни най-малко на цена близка до таз на старите- 10 милиарда евро няма как да стгнат за строежа на Белене, това е утопия по-голяма от комунизма- АЕЦ И ВЕИ не могат да работят заедно добре, защото токът от АЕЦ бичи ток без да се интересува от товара- цените от Белене ще са много над пазарните, като е пемълчал, че "много" означава цели 2-3 пътиНормално ли е човек на уж такава висока длъжност и с претенции на енергиен специалист да говори в такова късо изложение две толкова противоречащи си неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Я бре, Стокракус, я дай да видим ти от къде ги вадиш твоите цифри? Я дай да си купим един МВт за $700,000... :lol: Щото тука наскоро Самсунг си продаде слънчевите централи за други цифри - 43 МВт за ?78 млн., или по ?1.8/МВт пик. И това е на втора ръка. Ново - над 2.2-2.5 милки Чети, ако не верваш:http://***.dotbg.bg/article/7253601В годишен план ще правят 7%, или 6 пъти по-ниска ефективност в съотношение инсталирана мощнос/добита етергия. За да генерираш гарантирано през деня 5 ГВт. ти трябват минимум 30 ГВт инсталирани мощности. Ако са по цените на реална сделка в сегмента, това прави ?54 млрд. Наполовина пак е 2 пъти повече от Белене. Пак говориме в единия случай за реални числа, а в другия с Белене - за изсмукани от задния порт сметки с тенденцията да плашат и създават оправдание за политическото шубе на един чикъншит, упражняващ се в премиер и наш мъш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Вие зрителите на ТВ Алфа слънцето и вятъра ли ще спирате сега? Ами ще вържем Болен Сидеров да върти ***, той е с много енергия от белото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
https://***.me.government.bg/bg/interviews-type-detail-392-.htmlминистерство на енергетиката , да не кажеш че давам предубедени източници , страница 4 от интервюто , теменужка коментира цена от 10млрд. евро без лихвите :))) . сметни максимално кратък период на строене + 20 години изплащане , май за толкова я смятаха нали ? я сега посочи проект в ЕС , или белия свят по принцип , дето е пред завършване и не е надхвърлил двойно прогнозната си цена преди включване в мрежата ... любопитен съм ... и да е включена в него цената за ликвидиране , щото тя обикновено е доста напред в бъдещето , и не се коментира и включва в толкова ранен етап :))) ... иначе съм съгласен с теб , за базова мощност е номер 1 ядрената ... и ето ти още едно линкче , генериране на възобновяема енергия в белия свят и у нас , има препратки към операторите на съответните държави директно . човекът ги е събрал на едно :https://jaspervis.wordpress.com/2014/03/09/real-time-data-how-much-renewable-power-is-produced-today-in-germany-denmark-belgium-the-uk-france/като даваш за у нас есо , чат-пат фърляй едно око и на другите . тъй за собствена информация само . за у нас е ясно , най-тъжното място на света без вятър и слънце , но безкрайно богато на въглища . а напоследък и без вода :))) . тъй че алтернативата е ясна :))) ...ние за фрегати и изтребители извадихме пари та за беляНЕ няма :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още