IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор, посочва Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

08:40 | 21.11.19 г. 86
Какво губи и печели България от АЕЦ Белене?

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

47
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 4 години
Сега да ти обадя - сутрин ставам врътвам копчето и отсреща требе да има 100 kw/h - неме зиме , неме лете . За момента ВЕИ-то е залагалка в световното потребление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 4 години
До 10 г. при положение че искат да затварятвъглищарките няма кой да бие АЕЦ - цена качество колкото и да не ни харесва или напротив . Модулни реактори - към момента няма дори експериментален пуснат , само теории . На бързи неутрони реакторите - най-напред са руснаците . Сонцето и ветера на Бг няма как да и свършат работа щот не стигат целогодишно . вода тука нема , въглища има ама ЕС нещо е решил да ги килва поне към момента . Те това е реалноста . Апропо - когато е готов Белене цената на тока така или иначе ще е 60 ст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Ти ако така си прайш и домашните сметки без кръчмаро, требва да си на цоциални помощи.... :lol: Колко е лесно да си икономист и инвеститор, когато си анонимна мишка в нета. За такива като тебе и оня *** след тебе хората специално създават виртуална реалност, където сички мечти се сбъдват. И ше ти требва ток само за един комп и да си платиш нета. После гигаватите и милиардите евра ше ги преметаш на малгия си пръст като Атлас, а слънцето нема да залязва над зелените ливади под разноцветната дъга... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
М.ло.умник ти наясно ли си, че електричеството от Белене ще трябва да се продава на цена между 40 и 50 стотинки за киловат на крайните клиенти, за да има някаква рентабилност ??? Колко пъти трябва да ти се обяснява, че докато се изгради Белене тя ще е изгубила безвъзвратно битката с модулните реактори??? Трябва ли да ти се обяснява, че фотоволтаиците поевтиняват непрекъснато и след 15 години даже Баце няма да иска да пререже лентичката на АЕЦ Белене???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
МавиГъз,Тавана ти е пълен с халюцинации!В момента в България можеш да си инсталираш 30kW за 42 хиляди лв! За мегавати цената е надолу над 30%! Годишното потребление на България е около 36-38GWh, за това ти трябват около 30GW инсталирана мощност или около $21млрд. АЕЦ Белене няма да може да произвежда повече от 16TWh или ти трябват 2.5 или над $28млрд. И вдвата случая трябва да изграждаш допълнителни неща в едният случай батерии, в другия централи на газ и нова електропреносна мрежа. Ако сме умни ще направим плавен преход от сегашните АЕЦ и ТЕЦ-ове към въозбнояваема енергия. Прехода може да стане в рамките на десетки годни от 20 нагоре. Като ще инвестираме (не правителството) само в ФЕЦ, ВяЕЦ, ВЕЦ и батерии. И постепенно ще нараства дела на ВЕИ, ако го правим с около 2-4% на година ще се научим в движение как се управляват новите мрежи. И най-важното ще използваме докрай инсталираните мщности в ТЕЦ и АЕЦ. Най-евтиният и ефективен метод. Който ще ни направи по-богати, защото няма да внясяме горива!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis18
преди 4 години
А не ви ли омръзна или втръсна вече, газ и ядрена енергия??? Поне аз се потрисам. Всико е казано, всичко е ясно. Едни хора искат да приберат парите и всички им припяват. По руски казано "никогда не было и вот опять". ------------------------------------------------------------------------ми втръсна ни, отиаме обратно в пещерите да цепим дърва, че багерите за копане на въглища са скъпи. А учудващо добре знаеш руски кат за Путиномразец .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 6
doba
преди 4 години
фон-е, не знам доколко си запознат с ВЕИ-тата, но при бурен вятър перките спират ;).Както и при 1см сняг върху волтаиците и те не работят.Запознат съм с темата, мои познати работят в сектора.За протокола: откакто се 'освободи' пазара за бизнеса цената се качи. Дай Боже това да не се случи и за битовите потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Това, че АЕЦ произвеждат ток с "дървени" динамични характеристики, поради което се продава най-евтино на свободния пазар...Бих казал: достатъчно, седни си! Три!... :lol: И ще ти дам един безплатен дъвет: свържи се с потребител @Стоян Петров - той пред панелката си има една джанка. Питай го как да я намериш и какво да направиш на нея... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хааахахаха.... Ти откри нова ера в икономиката бре, ***... :lol: Начи борбата била за непостоянна енергия - работиме, когато на енергията й е кеф да ни навести, а?На съда всичко е ясно - да влезе убитият! С ол игофрени си говориме за енергетика, щот си немаме друга работа... :lol: Дървен ток, неравномерна енергия... Боже, ела си събири вересиите, Боже... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Ама то като дойде зима вятър ли имало? Ами няма да правим ток от ВЕИ тогава, ще правим от вятърни централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още